Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Mozilla představuje Geolocation API

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3.5 je podpora Geolocation API, která dává tvůrcům webových stránek možnost zjišťovat informace o vaší aktuální poloze. Tuto informaci lze získat na základě připojené GPSky, GSM či do jisté míry přesnosti i podle IP adresy (lze již dnes). Protože se jedná o funkci, kterou může řada uživatelů chápat jako narušení svého soukromí, vytvořila Mozilla samostatnou stránku, kde vysvětluje, jak uvedená funkce funguje.

Jak již bylo řečeno, vývojáři mají možnost se pokusit zjistit, kde se zrovna nalézáte. Pokud nějaká služba o tuto informaci zažádá, budete o tom informování a dostanete na výběr, zda chcete tuto informaci webové službě poskytnout. Dotaz bude obdobný dotazu na uložení hesla, který jistě znáte. Poskytnutí této informace pak dá webové službě možnost vám poskytnout adekvátní informace v závilosti na vašem umístění. Např. informaci o nejbližší kavárně, zastávce MHD či dopravní informace.

Pokud o uvedenou funkci nemáte zájem a nechcete, aby se vás webové služby na uvedenou informaci dotazovaly, máte možnost ji vypnout. Přejděte na konfigurační stránku about:config a předvolbu geo.enabled přepněte na hodnotu false. Upravit konfiguraci pro konkrétní stránky lze v dialogu Informace o stránce.

Firefox 3.5 a nastavení Geolocation API

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Existuje nějaký bug na přejmenování Informací o stránce? Myslím, že to dnes není dostatečně vystihující název.

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] O ničem takovém nevím a nepřijde mi, že by na stávajícím pojmenování dialogu bylo něco špatně.

3. v6ak (www)
Pod pojmem 'informace' si představím něco read-only. Tedy nastavování něčeho bych tam nečekal.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.