Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Thunderbird 3 a nová automatická konfigurace účtů

Logo Thunderbirdu

Dnes byla do vývojové větve Thunderbirdu 3 zahrnuta funkce na automatickou konfiguraci zakládaných poštovních účtů. Když dnes v Thunderbirdu 2 zakládáte nový poštovní účet, potřebujete kromě zadání e-mailové adresy vědět i adresy příchozího a odchozího serveru, případně i další nastavení. Není tedy divu, že zakládání nového poštovního účtu je pro řadu uživatelů obtížné, a proto raději dávají přednost webovému rozhraní pro správu pošty.

Počínaje Thunderbirdem 3 to však bude pro většinu uživatelů jinak. Díky automatické konfiguraci poštovních účtů bude uživatel pro velké poskytovatele poštovních schránek zadávat pouze své jméno, e-mailovou adresu a při přístupu k poště své heslo. Thunderbird 3 totiž bude konfiguraci automaticky dotahovat.

Její popis bude uložen v XML souboru, který bude moci být uložen v podadresáři isp ve složce s nainstalovaným Thunderbirdem. Toto místo je určeno zejména pro vložení konfigurace u upravených instalačních balíčků Thunderbirdu a v jeho oficiální podobě nebude pravděpodobně žádné soubory s konfigurací obsahovat. Pokud nebude v tomto adresáři soubor s konfigurací nalezen, dotáže se Thunderbird 3 na konkrétní adrese poskytovatele poštovní schránky, a pokud tam Thunderbird konfiguraci nenalezne, dotáže se databáze na serveru Mozilla Messaging.

V případě nalezení konfigurace již nebude Thunderbird vyžadovat zadání dalších informací a vystačí si se zadaným jménem a e-mailovou adresou. V opačném případě bude uživatel procházet stejného průvodce vytvořením poštovního účtu jako dnes. Uvidíme, nakolik bude uvedená funkce využitelná i pro české servery, ale pokud ano, řadě uživatelů zjednoduší život. Bližší informace s detailním popisem, jak uvedená funkce funguje, naleznete v Mozilla Wiki.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Proč by to nebylo využitelné pro české servery? "Pokud nebude v tomto adresáři soubor s konfigurací nalezen, dotáže se Thunderbird 3 na konkrétní adrese poskytovatele poštovní schránky"

Jinak doufám, že Mozilla Messaging neudělá stejnou chybu jako Sony Ericsson, který mi nastavil pro GMail pop3. Naštěstí jsem to po něm zkontroloval.

Koneckonců, bylo by zajímavé, jak se toto dá zakomponovat do uživatelovzdorného UI.
1) Udělat to natvrdo a nedat uživateli možnost volby. (=> preference jednoho protokolu) - tak to patrně udělal Sony Ericsson. Já bych dnes byl zastáncem IMAPu.
2) Dát uživateli možnost volby. Tady je potřeba to nějak rozumně vysvětlit, aby tato možnost nebyla pro uživatele obtěžující. A to je ten problém.

2. Joelp (www)
[1] na https://wiki.mozilla.org...entation máš to UI naznačené ;)

3. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Použitelné pro české servery to bude jen tehdy, když:
* čeští poskytovatelé budou konfigurační soubor nabízet (neočekávám)
* konfigurační soubor bude uveden na serveru Mozilla Messaging. Zde je pro mě velká otázka, protože zatím není známo, jakým způsobem a zda je tam bude moci někdo nahrávat.

4. v6ak (www)
[3] Aha, já myslel, že se to pokusí zjistit tak, že zkusí např pop3.poskytovatel apod.

Ještě by mě zajímalo, jak si to poradí s SMTP servery poskytovatelů připojení, protože mnohdy je potřeba použít právě ten. (V mém případě neplatí pro GMail, protože poskytovatel neblokuje výchozí port pro bezpečné SMTP.)

5. JasnaPaka [openID] (www)
[4] Otázka SMTP serveru mě také napadla a podle mě to tato konfigurace neřeší.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.