Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox bude možná vyžadovat minimálně Windows XP SP3

Logo Firefoxu

Firefox 3 pro Windows ke svému chodu vyžaduje minimálně Windows 2000. Dřívější verze běžely oficiálně i na Windows 98/ME, ale právě počínaje Firefoxem 3 došlo k navýšení minimální konfigurace. I když existují způsoby, jak rozchodit Firefox 3 i na Windows 98, není to rozhodně doporučený způsob. Pro verzi, která vyjde po Firefoxu 3.5, nyní padl návrh na navýšení minimální verze Windows na Windows XP SP3. Mezi důvody tohoto kroku je uváděno zjednodušení testování, absence nutnosti potýkat se s chybami starších verzí Windows a hlavně fakt, že 13. července 2010 společnost Microsoft ukončuje podporu Windows 2000. Prozatím je návrh přijímán spíše rozporuplně, takže není jasné, zda k němu skutečně dojde.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Qwert
Na jednu stranu chápu důvody, proč se o tomhle dá diskutovat, ale celkově by to Firefox znevýhodnilo o proti jiný prohlížečům. Kdyby se tak rozhodl Microsoft, tak by to bylo o hodně pochopitelnější, ale takhle mi to přijde jako zbytečné snižování potencionálních, ale i stávajících uživatelů Firefoxu. Negativa převažují nad pozitivem. XP SP 2 je stále hodně rozšířený a nedovedu odhadnout za jak dlouho se tohle změní... Důvod že XP SP3 je bezpečnější a je třeba uživatele "nutit" na něj přejít je forma nátlaku, i když asi ve prospěch uživatele.
Na druhou stranu možná by to pomohlo Opeře, ale to už je trochu provokativní uvažování...

2. heptau (www)
Ono tech prohlizecu ktere funguji v aktualni verzi pod W2000 moc neni (nefunguje Internet Explorer 8, Safari 3 ani 4 a Chrome 1), takze takove znevyhodneni by to nebylo. A to rikam prestoze mam W2000 rad (radsi nez XP), ale tech programu co tam nefunguje je uz hodne. Navic je mozne jeste nejakou dobu pouzivat starsi verzi (Firefox 3.0 je docela pouzitelny a tak proste chvili vydrzi).

3. george.george
Do NB 4 roky starého cpát SP3 jenom pro FF 3.5 se mi nechce.
To asi budu muset pockat na novy NB s jehovistama.
Doufam, ze FF 3 jeste aspon rok vydrzi.

4. Kamča
Nedávno jsem řešil otázku prohlížeče na starém PC s Win98. Zkoušel jsem FF 3.0, 2.0., 1.5 a pořád pomalý, až jsem na to přišel. Zjistil jsem, že nejlepší a nejrychlejší Firefox na starém PC je Opera.

5. VfB (www)
pokud by prošel tento návrh, tak by u mně firefox hodně klesl, tyhle microsoftí praktiky nesnáším, cožpak je opravdu takový problém vytvořit software aby fungoval na normálně nainstaovaném operačním systému...

6. Crewmanek (www)
Ve windows 7 běží absolutně v pohodě. Je to asi jediná věc co tady nepadá:D. A XP3 má snad každý kdo má legal win;)

7. Kajmik
Uznávám, že by to mohlo určité menšině uživatelů vadit, ale z běžných prohlížečů v nových verzích by na Win98 fungovala pouze Opera.
Jak už tady někdo psal, IE8, Safari, Chrome a v nových verzích FF nebudou tento OS oficiálně podporovat, takže pak už musí záležet pouze na uživatelích, co s tím budou dělat.
Přece jen je třeba si uvědomit, že Win98 jsou staré skoro 11 let a je i spousta aplikací (včetně bezpečnostních), které na tento OS už nejde nainstalovat.

8. george.george
to Crewmanek
Mám SP2 a SP3 na stroj již nemíním dávat. Záplaty bezpečnost řeší, SP3 určitě by hodně věcí rozhodila jako SP2, kdo to pak má týden spravovat.

9. kajmik
to george.george
Jako človíček, co v IT branži pracuji mám jednak zkušenosti s firemními notebooky a také z PC u kamarádů, kteří občas potřebují něco opravit nebo aktualizovat. Díky tomu vím, že instalace SP2 pro WinXP je v drtivé většině případů bez problémů a v případě nějakých drobností se díky fórům dá problém většinou velmi rychle odstranit.
Neaktualizovat OS díky možným chybám je dost nepochopitelné.

A jinak taková drobnost. V článku se nepíše, že by Firefox 3.5 nefungoval na WinXP SP2, ale že následující verze na tomto OS nebude fungovat. Vzhledem k tomu, že ještě nevyšel FF 3.5 je to záležitost minimálně jednoho roku.

10. v6ak (www)
[9] Optimisto. (Jeden rok? :-D)

11. george.george
to kajmik
právě že pracuji v IT branži tak píšu, jak píšu. SP2 je skutečně chuťovka. A čím starší instalace, tim větší důvod začínat od formátu.
Čerstvě instalovaný systém nemá problénm s SPx, ale cca 2 až 3 roky instalovaný systém s různými VPN, FV, přihlašováním do domén zákazníků, ..., to je pak chuťovka.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.