Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak z Firefoxu odstranit Microsoft .NET Framework Assistant

Logo Firefoxu

Pomocí automatických aktualizací Windows nabídl Microsoft na konci ledna aktualizaci .NET Frameworku 3.5 na verzi SP1. V rámci ní se uživatelům Firefoxu automaticky nainstalovalo rozšíření Microsoft .NET Framework Assistant 1.0. Jedná se o rozšíření, které do Firefoxu přidává podporu pro distribuci XBAP aplikací Windows Presentation Foundation (WPF). Pokud pomineme, že se rozšíření nainstaluje bez vědomí uživatele, je tu ještě jeden háček – rozšíření totiž nejde standardně odinstalovat. V seznamu nainstalovaných rozšíření ve Správci doplňků je tlačítko pro odinstalaci u uvedeného rozšíření jednoduše potlačeno.

Na blogu Firefox Extension Guru se však objevil návod, jak se uvedeného rozšíření zbavit. Jednoduše ukončete Firefox, přejděte do složky C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v3.5\Windows Presentation Foundation\DotNetAssistantExtension a obsah uvedené složky vymažte. Poté spusťte Firefox a rozšíření bude pryč. Nainstalované rozšíření taktéž drobně modifikuje user-agent řetězec prohlížeče, ve kterém naleznete text typu "(.NET CLR 3.5.30729)". Nejedná se o nic kritického, ale pokud chcete odstranit i to, přejděte na konfigurační stránku about:config a nastavte předvolbu general.useragent.extra.microsoftdotnet na výchozí hodnotu (nad předvolbou v místní nabídce volbou Obnovit).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Jiří Macich ml. (www)
Tento problém jsem řešil nedávno u klienta, kterému zjevně toto rozšíření kolidovalo s jiným a padal mu prohlížeč. Nepřekvapilo by mě ani tak, že se instaluje něco do počítače samo (na prasácké instalační balíčky člověk narazí dnes a denně), ale překvapilo mě, že Firefox si nechá zakázat odinstalaci rozšíření.

Vidím to jako velký nedostatek. Stačí se totiž podívat na množství "povedených toolbarů" pro IE a nedělám si iluze, že při dnešní rozšířenosti Firefoxu brzy bude většina "k dispozici" i pro něj ... :-(

2. v6ak (www)
Nejdřív jsem se podíval na komentáře a viděl jsem "Jak z Firefoxu odstranit Microsoft" :-D
Jinak z toho nemám pocit, že by to byla čistá odinstalace a že tam něco zůstane.
BTW A co safe-mode?

3. Glockenspiel
safe-mode? To nemůžeš používat pořád, ne?

Ale to tahle "blbost" nebude nějak chybět? Aplikace potřebující .NET Framework stejně nepoužívám, ale přiznám se, že v tomhle se moc nevyznám... jinak taky nesnáším tenhle přístup Microsoftu.

4. PetrTwo (www)
Jo, podobný problém mám i se software od Nokie: do Firefoxu mi přidá nějaké rozšíření, které nejde odinstalovat a jen Bůh ví, k čemu je vlastně dobré (v popisku sice stojí "synchronizace", na co se to ale proboha cpe do Firefoxu?)

5. v6ak (www)
[3] Myslel jsem odstranit v safe-mode.

6. Funtomas
Začínám chápat Mitchell.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.