Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

O čem se uvažuje do příští verze Firefoxu

Logo Firefoxu

O budoucí verzi Firefoxu, který přijde po verzi 3.1, se zatím hovoří pouze velmi obecně. Jedinou novinkou, která byla potvrzena, je určitá forma integrace Ubiquity, Prism a Personas, tj. rozšíření, které jsou aktuálně vyvíjeny v rámci Mozilla Labs. V Mozilla Wiki však začal vznikat seznam vlastností, které by rádi jednotliví vývojáři v budoucí verzi viděli. Jedná se tedy o směs názorů vývojářů Firefoxu, nikoliv seznam vlastností, které se v příští verzi určitě objeví.

A co by rádi vývojáři v budoucí verzi viděli? Seznam je skutečně pestrý a některé vypadají zajímavě.

  • Instalace/odinstalace doplňků bez restartu prohlížeče.
  • Podpora minimalizace do systémové oblasti (systray).
  • Vylepšení náhledu tisku.
  • Vylepšení vzhledu/funkčnosti nově otevřeného panelu.
  • Další vylepšení adresního řádku.
  • Vylepšení podpory rozšiřitelnosti prohlížeče.
  • Vylepšení dohledávání a instalace chybějících zásuvných modulů.
  • Podpora pro ukládání stránek do PDF.
  • ... a řada dalších.

Nutno znovu podotknout, že se jedná o první nástřely a na nějaký první reálný plán vývoje si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. giany
instalacia/odinstalacia doplnkov bez restartu a trayicon su rozhodne veci co by som uvital. Taktiez by mohli popracovat na eliminacii memory leak-ov. Uz je to sice celkom OK, ale stale tam nejake su.

2. heptau (www)
Me docela nadchla podpora ukladani do PDF, tedy za predpokladu ze to pujde pouzit i v ramci XUL aplikaci.

3. Joelp (www)
Všechno toto mi přijde jako naprosto zbytečné v době, kdy FF (gecko?) neumí odstřelit chybný zásuvný modul a tím zabránit DoS.

4. Georgeek.NET (www)
Promiňte!

Myslel jsem, že se budou přidávat věci, které by rádi viděli uživatelé??

Jinak, pokud výše uvedené Mozilla myslí vážně, jdu do Chrome, protože to jsou samé jasné myšlenky a svěží nápady. Poslední vývojová verze - 2.0.166.1 - je bleskurychlá a uživatelské rozhraní je precizní...

5. intact
V tom zozname je veľa vecí, ktoré tam chcem vidieť napr. ja (a aj ja som používateľ).
Navyše nič Vám nebráni prispieť nejakým kódom, pridávajúcim vlastnosť, ktorú by tam radi videli tí používatelia ;)

6. Jarda
No bohužel Chrome je zatím jen dětská hračka, kterou nelze pořádně nasadit, ale beru to jako dětské chybky. Nicméně snad se s dořešením nedodělků výrazně nesníží výkon ;o) a nedopadne to stejně jako FF nebo Opera

7. Georgeek.NET (www)
to Jarda:

Chrome naopak ve svých posledních vývojových verzích dokazuje (verze 2+), že je stále rychlejší a dokonalejší než řada oficiálně distribuovaných konkurenčních produktů a to včetně stability a uživatelského komfortu.

Google Chrome je tedy daleko perspektivnější než Microsoft Internet Explorer (včetně stále ještě nedokončené verze 8), ale i Firefox, což je vidět na horečné aktivitě obou. Bohužel Microsoft se na rozdíl od Mozilly snaží proti Google bojovat ambivalentními a nesmyslnými nařčeními z monopolního postavení, nikoliv skutečnými technologickými inovacemi.

to intact:

Ale jistě, vůbec nic proti tomu, že jsi i Ty uživatel, ale v příspěvku se píše: "A co by rádi vývojáři v budoucí verzi viděli?", což mi opravdu přijde postavené opačně.

8. JasnaPaka [openID] (www)
[7] Pokud se podívám na seznam věcí v tom seznamu a porovnám si to s tím, o co třeba často žádají uživatelé v Bugzille či ve fórech podpory, pak tu velký rozptyl nevidím. Hledáš v mém textu myšlenky, které tam nejsou.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.