Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Bude Firefox součástí Windows?

Logo Firefoxu

Je to více jak rok, co si norská společnost Opera Software stěžovala u Evropské komise na Microsoft za jeho údajné zneužití dominantního postavení na trhu. Trnem v oku jí byla integrace Internet Exploreru, který je nedílnou součástí Windows již více jak 10 let. Dle jejich tehdejší tiskové zprávy požadovala od EU dvě věci: odstranění Internet Exploreru z Windows a donucení Microsoftu k respektování standardů (či spíš doporučení?).

Ponechme nyní stranou, zda je podobná stížnost oprávněná a proč přichází „tak pozdě“. Faktem nyní je, že Evropská komise Operu Software vyslyšela a tvrdí, že integrace Internet Exploreru porušuje evropské antimonopolní zákony. Microsoft má dva měsíce, aby se k připomínkám Evropské komise vyjádřil, a pak se uvidí. Navíc ve čtvrtletní zprávě pro U.S Security and Exchange Commission připustil, že Evropská komise může ve finále požadovat, aby se s Windows povinně distribuovali i další prohlížeče jako je třeba Firefox, Google Chrome či Safari.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Zeus
Já bych oprávněnost "neponechával stranou", protože jako normální občan nevzdělaný v právech to fakt nechápu.

Jak jste koneckonců psal ve svém předchozím článku na toto téma, proč by si Microsoft, výrobce nejpoužívanějšího OS, nemohl integrovat svůj vlastní prohlížeč? Nejde o to, že ho protežuje, jen usnadňuje uživatelům práci tím, že jim ho tam předinstaluje.

Já IE nemám rád a nepoužívám ho, spustím ho opravdu vzácně, ale nevidím jediný důvod, proč bych měl mít na OS předinstalovány konkurenční prohlížeč. Já nechci Operu (obrazně, nic proti Opeře, docela podle mě ujde, i když na mě zbytečně přeplácaná, radši si přeplácám Firefox přesně podle svého vkusu :-)).

A co tam bude? IE, Firefox, Maxthon, Opera, Chrome, Safari, ...? Bude jich tam milion, aby Microsoft neměl monopol? Nebo tam nebude nic, a běžný uživatel se nebude umět připojit na internet bez modrého IEčka?

Tak ať tam nechají IE jako jediný a při prvním spuštění to prostě hodí tabulku 'K prohlížení webových stránek lze použít i tyto aplikace: blablabla, odkazy ke stažení', když Opeře tak vadí, že je to NEOBLÍBENÝ prohlížeč. V něčem to asi bude, že Firefox tak boduje a Opera se svým ušmudlaným půlprocentem nebo kolik.

To mě fakt dokáže naštvat, tyhle 'požadavky'. Příště naprogramujeme prohlížeč my se spolužákama (haha, ten by byl) a budeme taky požadovat integraci všude!

Možná se mýlím, co myslíte?

2. kukulich
To bude sranda. Místo toho, abych si po instalaci Windows nainstaloval jeden svůj oblíbený prohlížeč, tak jich budu několik odinstalovávat...

3. Radeon (www)
" Tak ať tam nechají IE jako jediný a při prvním spuštění to prostě hodí tabulku 'K prohlížení webových stránek lze použít i tyto aplikace: blablabla, odkazy ke stažení' "

Toto je podľa mňa asi najlepšia možnosť. Príde mi to fér voči MS aj voči iným prehliadačom. :)

4. v6ak (www)

5. v6ak (www)
Zapoměli na lynx! ;-)
// Omlouvám se za prázdný příspěvek, je to problém mobilního zobrazení Opery mini v kombinaci s bloguje.cz.

6. Zeus
Jaký je email na Evropskou komisi? Zjistil jsem, že mě pohoršuje integrace Windows Media Playeru do Windows. Ať je tam i QuickTime, ZoomPlayer, GomPlayer, Nero Showtime, JetAudio, BS Player, ... a vše z:/http://www.stahuj.centrum.cz...ace/ a nebo nic, ať si důchodci stahujou přehrávače, než se jim podaří spustit CD Evy a Vaška.

A taky je tam IM klient, a VYHLEDÁVÁNÍ souborů!! A radši si sedněte - odzipovač!!! :-O To skoro vypadá, že si Microsoft do svého OS dává svůj software, a necpe tam konkurenční - záhada!!! Takovej monopol, šmejdi! :-)

7. Schyzofrenyk [openID] (www)
Možná by bylo fajn dát možnost výběru prohlížeče už do instalátoru OS (a je jedno, jestli jde jenom o Windows nebo o cokoliv jiného). V samotném instalátoru by byla uložená jenom adresa něčeho jako RSS kanálů jednotlivých prohlížečů.
Nabízelo by se x nejpoužívanějších prohlížečů na dané platformě dostupných; kanál každého z nich by obsahoval několik alternativních "nejnovějších verzí" (stabilní, RC, beta, prebeta, NB). Uživatel by si vybral prohlížeč podle zvyku (seznam s možností výběru více položek najednou; v rozbalovacím seznamu vedle výběr výchozího prohlížeče) a verzi podle svých zkušeností (řešitelné přes přepínač). BFU jsou zvyklí všechno odklikat, takže by se jim dál mohl instalovat jejich oblíbený IE ve stabilní verzi jako výchozí a jediný prohlížeč, ostatní by měli na výběr.
Vlk se takhle nažere a koza zůstane celá; technicky by to podle mě bylo jenom o dohodě na standardní podobě toho "RSS kanálu" a na zajištění nějakého autoritativního zdroje nejpoužívanějších prohlížečů na platformě. Vývojáři každého prohlížeče by se už potom sami snažili, aby vytvořili kanál pro každou platformu, na kterou je jejich produkt dostupný.

8. Schyzofrenyk [openID] (www)
Že by se moje vize naplnila?
http://www.root.cz...ni-prohlizece/

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.