Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Opera si stěžuje na Microsoft, ale chyba je jinde

Jak jste dnes patrně zaregistrovali na řadě míst, norská společnost Opera Software, tvůrce webového prohlížeče Opera, si stěžuje na společnost Microsoft u Evropské komise. Jak si můžete přečíst v jejich tiskové zprávě, požadují, aby Microsoft přestal dodávat Internet Explorer jako nedílnou součást Microsoft Windows a/nebo umožnil předinstalaci jiných webových prohlížečů. Jako druhý bod je požadováno, aby byl Microsoft Evropskou komisí donucen k implementaci webových standardů.

Popravdě řečeno nevím, co si o tom mám myslet. Buď je to dobře promyšlená PR, kterou jsem nepochopil, nebo se Opera Software zařadila do v poslední době populární fronty na vybrečení se u Evropské komise. Ač nepatřím mezi příznivce Internet Exploreru, nemohu se zařadit ani k jeho zarytým odpůrcům. Když se podívám na operační systém dnes, jen těžko si ho dokážu představit bez webového prohlížeče. Windows je dodáván s Internet Explorerem, s Mac OS X dostanu Safari a když si nainstaluji některou distribuci Linuxu, taktéž nějaký webový prohlížeč očekávám.

Jak ostatně trefně poznamenal Dave Massy, vývojář (bývalý?) Internet Exploreru, jak byste si jinak chtěli stáhnout vámi oblíbený webový prohlížeč? Ftp? Už vidím tvůrce ftp klientů, jak se tváří na komfortní integrovaný ftp klient se systémem. CD/DVD? Ne, PC magazíny si nekupuji. A děkuji, Linux a jeho balíčkovací systémy také nepoužívám. Zkrátka když nainstaluji Windows, spustím Internet Explorer a stáhnu si skrze něj Firefox. Nedivil bych se, kdyby řada lidí postupovala obdobně.

Instalovat si v dnešní době operační systém, který standardně obsahuje i webový prohlížeče, beru jako samozřejmost. Samozřejmost, nad kterou se v případě Mac OS X nikdo nepozastavuje, v případě KDE v Linuxu také ne. Možná proto, že nemají tak silnou pozici na trhu, možná proto, že za nimi nestojí Microsoft. Mít vlastní webový prohlížeč integrovaný s operačním systémem je určitě tržní výhoda, ale pakliže není bráněno v instalaci jiného, nevidím důvod za to někoho popotahovat.

Když Opera Software před nějakým rokem přešla u Opery z placeného prohlížeče (shareware) na freeware, určitě očekávala, že díky tomuto novému modelu distribuce získá Opera na vyšší popularitě a tím pádem získá Opera Software více peněz od společností Google/Yahoo za integrované vyhledávání v prohlížeči. Není totiž žádným tajemstvím, že webové prohlížeče zdarma jako Firefox či Opera mají hlavní zdroj příjmu právě z této oblasti. Jak však ukazují statistiky za letošní listopad, Opera se v USA drží stále okolo půl procenta a celosvětově to není o moc lepší. Česká republika je v tomto ohledu spíš výjimkou. Jak ukazuje poslední měření Navrcholu, u nás je její podíl aktuálně cca. 5%.

Očekávaný nástup Opery se jak vidno nedostavil. Kde se stala chyba? V řadě komentářů jsem se dočetl, že za to může špatný marketing. S tím lze částečně souhlasit. Propagace supermanem se příliš neujala a vysmátí „cool“ lidé také zjevně netáhnou. Když to porovnám s marketingovými akcemi okolo Firefoxu, je to slabota. Zde má Opera Software hodně co dohánět. Nicméně to podle mě není hlavní příčina.

Ať se to pánům z Norska líbí či ne, jejich prohlížeč pro desktop zkrátka netáhne. Mohou se chlubit prohlížečem, který je možné ovládat hlasem (používá to někdo?), mohou se chlubit tou či onou funkcí, ale od řady lidí nakonec slyší „je to příliš přeplácané“, „neumí to to, nač jsem zvyklý“ či prosté (bohužel i tak to je) „vypadá to jinak než ostatní programy“. Dokud na tyto připomínky neuslyší, nedočkají se lepší výsledků. Volání po obecném blahu na webu je v tomto případě pouze zástěrka.

Když Evropská unie vyhověla stěžovatelům na integrovaný přehrávač Windows Media Player, musel Microsoft uvolnit speciální edici Windows bez něj. Nějaký pozitivní výsledek? Kdepak. O tuto edici není zájem a práce příslušných úředníků spolkla jistě nemalé peníze. Pozitivum jaksi chybí. V případě aplikování tohoto postupu u Internet Exploreru si jednak nedovedu představit systém bez webového prohlížeče, druhak, chtěl by takovou verzi Windows vůbec někdo? Těžko.

Možná předinstalace jiného webového prohlížeče mi přijde stejně úchylná jako představa, že Coca Cola bude muset ke každým 4 flaškám dodávat povinně 2 další flašky konkureční Pepsi. Nemluvě o tom, jakou lavinu by tu způsobilo. Windows by se pak stal jakýmsi distribučním kanálem konkurenčních produktů, kteří se nedokáží propagovat sami.

Myslím si, že Firefox je příkladem, že to jde i bez toho. Nelze myslím očekávat, že by někdy získal majoritu, ale vypracoval se do pozice, kdy je nutné ho brát vážně. A stále roste. Kupodivu není distribuován s žádným systémem, nemá žádnou konkurenční výhodu, je jednoduše na stejné úrovni jako Opera. Liší se jen v dobře pojatém marketingu a vyslyšení toho, co uživatelé žádají. Bez pochopení těchto dvou věcí se mohou z Norska odvolávat k kde komu, ale nebude jim to k ničemu platné.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. SlovakSoft
Skvelý komentár

2. carnero
Jen taková otázka na okraj: Kdy budou žalovat Nokii, Samsung, Sony Ericsson a jiné výrobce mobilů, že s mobilem dodávají prohlížeč?

3. Carnero
Nebudou, protoze rada z nich (pokud se nepletu prinejmensim nokia a SE) pouziva prave Operu jako def prohlizec.

Ja bych spis zaloval nintendo za to ze ve Wii ma opera a nenabizi zadnou jinou alternativu :P

4. amgis
Omlouvam se, treti post byl muj, omylem si tam vlitl spatnej nick :)

5. skz
Firefox: "...Kupodivu není distribuován s žádným systémem..."
Pokud vim, tak je to defaultni prohlizec v Gnome, ne?

6. Jiří Macich ml
Vynikající článek.

7. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[5] Pokud si nainstaluješ Ubuntu, máš tam Gnome s Firefoxem. Firefox však není jeho nedílnou součástí.

8. Woodstock
5. skz - nikoliv, defaultní prohlížeč Gnome je... Epiphany. To že většina distribucí nastavuje Firefox je věc jiná.

9. Mazarik
[5] Mozete si nainstalovat system aj bez toho. Pokial ide o Linux, tak ako JP spomenul v clanku, nic Vam nebrani si pomocou balickovacieho systemu pohodlne bez web prehliadaca nahodit nieco ine ako Firefox. Pokial by ste chceli Gecko, tak mozete siahnut napr. po Galeone.

10. ondatra
Primární problém samozřejmě není v předinstalaci prohlížeče nebo čehokoliv jiného, ale v dominantním až monopolním postavení MS Windows. Představte si, že by byla jen jediná automobilka, která by rozhodovala o tom, jaká autorádia bude do svého jediného správného auta montovat. Taková firma jen tak mezi řečí zlikviduje libovolného výrobce rádií, aniž by si toho v podstatě všimla, aniž by v tom byl úmysl.
Jsem předvědčen, že tohle monopolní postavení je špatné a poškozuje zákazníky. Žaloba u EK na tom v podstatě nic nezmění, leda snad zákaz prodeje nebo nucené rozdělení, jako blahé paměti AT&T.

11. carnero
3: Mám tušení, že Sony Ericsson používá NetFront a Nokia do mobilů se symbianem instaluje Safari. Takže místo pro žalobu tu určitě je. Alespoň podle toho modelu, který Opera právě předvedla.

12. amgis
carnero: Pokud se nepletu, SE k nekterym Peckovym modelum dodavala defaultne operu a nokia ke svym SP taky.

13. helenka
Zajímavé je, že skoro nikoho nezaujal bod 2. Ten mi z pohledu vývojáře webových aplikací přijde jako zásadní. Možnost slušně odinstalovat IE by taky byla super. Škoda, že tu stížnost nenaformulovali takhle, aby to bylo jasný.
Mělo být: 1. možnost odinstalovat (i ten předinstalovaný FF v *buntu můžu odinstalovat)
2. odstranění zásadních chyb

14. M.
10. ondatra Jenže Microsoft není jediný výrobce operačních systémů a i kdyby byl, tak proč by si do svého operačního systému nemohl dát svůj vlastní produkt. Pokud se nikomu nelíbí má možnost volby a používat jiný prohlížeč.
Microsoft má jen dominantní postavení na trhu desktopových operačních systémů a nikoliv monopol.

15. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[13] Zaujal, ale je tak vágně formulován, že nikdo neví, co si pod tím představit. I formulaci "odstranění zásadních chyb" si každý vyloží po svém. Postav vedle sebe 5 lidí, dostaneš 5 různých odpovědí a ještě se mezi sebou pohádají.

16. Martin Hassman
"Samozřejmost, nad kterou se v případě Mac OS X nikdo nepozastavuje"

Náhodou Aháč se nad tím pozastavil 8-)

17. Woodstock
[13] Pak už zbývá jen spekulovat, jestli je možné soudně někomu přikázat držet se doporučení, která nejsou pro nikoho závazná a vynutitelná...

18. PeePay
najlepsie by bolo, ako je aj spomenute, moznost IE odinstalovat ako iny program. mohol by tam byt po instalacii OS (aby som mal cez co stiahnut firefox =) a potom ho odinstalovat ako cokolvek ine.

19. Robo_at_hotmail
10.ondatra:
Automobilky dnes standardne dodavaju 'vlastne' zabudovane autoradia a neumoznuju aby si si dal 'zabudovat' vlastne. Takze tato analogia nesedi.
Skor tam pasne to ze IE standardne neodinstalujes, co mi ale nepride ako chyba, mam v pazi, standardne davam znamym pri instalacii FF ako default a vyhazdem odkazy na IE. A nic si nevsimnu iba umerne znizene mnozstvo reklamy.. A IE sa da kedykolvek spustit cez Win+R a iexplore... :-)
A dodrziavanie standardov u IE je na inu (dlhu) diskusiu pre vyvojarov.
Skratka: Operu mam v mobile kde je super a (mozno) by sa hodilo keby sa Opera sw viac sustredila na tento trh, je v nom DOBRA. A mobilov menej nebude.. ;-)

20. DiGi
Ono se IE používá nejen k prohlížení webů ale např. pro zobrazení .chm nápovědy. Nevidím nějaký zásadní důvod k totální odinstalaci z OS - v mnoha případech prostě chcete zobrazit .html nebo něco dalšího a pokud by člověk neměl vůbec žádný prohlížeč tak by byl problém na tvůrci programu. To samé pro případné použití jako ActiveX komponenty...

21. Ladinek
"Druhak" - co je to za slovo?
Jinak dobrej komentar.

22. moris
Dobrá, proč tedy nejde IE alespoň dodatečně odinstalovat z OS?

23. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[22] A proč by měl? Ničemu nač si stěžuje Opera Software by to nepomohlo. Maximálně by to potěšilo pár zarytých odpůrců IE, kteří by si mohli s klidem na srdci říci "tak konečně mam tu mrchu pryč".

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.