Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox dosahuje dle Navrcholu.cz téměř 30% podíl

Logo Firefoxu

Služba Navrcholu.cz, která se zabývá monitoringem návštěvnosti webů u nás, dnes vydala tiskovou zprávu, ve které konstatuje, že webový prohlížeč Firefox má u nás již téměř 30% podíl mezi prohlížeči. Jeho přesný podíl činil v měření z letošního listopadu 29,07% oproti loňskému 17,68%. To je poměrně velký nárůst, který překvapil i mě. Velký rozdíl v číslech má patrně na svědomí nová metodika měření, která prý lépe vystihuje rozložení podílu jednotlivých prohlížečů.

Ač jsou to jistě potěšitelná čísla, osobně si myslím, že tržní podíl Firefoxu je u nás někde níže. Můj osobní tip (ale nemám jej ničím podložený) je někde mezi 20 – 25% a spíše bych se blížil k té dolní hranici. Pro srovnání, podíl Firefoxu v USA je aktuálně pohybuje v různých statistikách okolo 15%. Ale zpět ke statistikám Navrcholu. Podíl všech prohlížečů Mozilla činí 29,90%. To tedy znamená, že když odečteme podíl Firefoxu, zbude nám na ostatní prohlížeče Mozilla podíl 0,83%. Ve statistikách se hovoří ještě o stařičkém Mozilla Suite 1.7.x, jehož podíl nyní dosahuje 0,38%. Na zbylé prohlížeče Mozilla jako Flock, SeaMonkey a některé prohlížeče v Linuxu založené na Gecku zbývá necelé půl procento (přesněji 0,45%). To není mnoho a poměrně zřetelně to vystihuje dominantní pozici Firefoxu mezi prohlížeči Mozilla dnes.

Z ostatních čísel je patrné, že s novou metodikou měření si polepšila i Opera, která si z loňských 2,95% polepšila na letošních 4,95%. Trochu mrzutí mohou být v Microsoftu, protože jejich Internet Explorer 7.0 má po více jak roce na trhu podíl pouze 15,59%. Osobně jsem očekával trochu rychlejší nástup. Internet Explorer 7.0 je na tom přecijen lépe než jeho předchůdce. Na vině pomalejšího nástupu bude patrně ověřování pravosti Windows, kterým byla donedávna instalace nové verze Internet Exploreru podmíněna a pravděpodobně i trochu nezvyklé uživatelské rozhraní pro uživatele Windows XP.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. SlovakSoft
Som väčší optimista, odhadujem to naozaj minimálne na 30 percent. Z čísiel, ktoré poznám, majú IT weby v pohode nad 40 percent (Zive.cz). Všeobecnejší spravodajský server Sme.sk má 33 %.

2. v6ak
[0]

Otázka je nakolik tomu pomohla metodika.

Čím více tomu pomohla metodika, tím menší je to nárůst...

3. Petr Tomeš
"Můj osobní tip (ale nemám jej ničím podložený) je někde mezi 20 – 25% a spíše bych se blížil k té dolní hranici. Pro srovnání, podíl Firefoxu v USA je aktuálně pohybuje v různých statistikách okolo 15%."

Rankigs.cz: 26,6 %
Navrcholu (listopad): 29,1 %
Toplist.cz (Gecko): 32,5 %
XiTi (září): 36,9 %

Opravdu nevím, jak jsi přišel na pásmo kolem 20-25 %, když ať se povídáš na jakoukoliv dostupnou statistiku, dostaneš vyšší až výrazně vyšší čísla.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.