Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak ve Firefoxu na kontrolu pravopisu

Logo Firefoxu

Firefox již nějakou tu verzi obsahuje integrovanou kontrolu pravopisu, která umožňuje kontrolovat text psaný do formulářových polí. Bohužel je tato funkce pro hodně uživatelů skryta, protože součástí instalace není z licenčních důvodů český slovník na kontrolu pravopisu. Připravil jsem proto menšího průvodce uvedenou funkcí

Instalace slovníku

Dříve než budete moci kontrolu pravopisu začít používat, budete muset nainstalovat slovník pro kontrolu pravopisu. Nejčastěji budete instalovat ten český, který si můžete stáhnout na serveru Mozilla Add-ons. Slovník se instalujte jako libovolné jiné rozšíření a jeho součástí je jak klasický český slovník, tak slovník na kontrolu českého textu psaného bez diakritiky (tzv. "cesky"). Nainstalovat si ale můžete i jiné slovníky.

Instalace slovníku z Mozilla Add-ons

Práce s kontrolou pravopisu

Kontrola pravopisu se po instalaci slovníku provádí automaticky v každé víceřádkové textové oblasti na stránce. Pokud v ní začnete psát a uděláte překlep, neznámé slovo se vám automaticky podtečkuje. V místní nabídce pod pravým tlačítkem myši nad slovem pak máte dostupné možné korekce tj. nabídky oprav.

V místní nabídce ale naleznete i další zajímavé volby. Hned tou první je Přidat do slovníku, kterou využijete tehdy, když budete chtít neznámé slovo přidat do slovníku. Zaškrtávací volba Kontrolovat pravopis je implicitně zaškrtnuta a značí, že kontrola pravopisu se bude provádět. Máte však možnost pomocí této volby kontrolu pravopisu dočastně či úplně vypnout.

Poslední zajímavou volbou je položka Jazyky, pod kterou je skryt seznam nainstalovaných slovníků, mezi kterými můžete přepínat. Součástí nabídky je i volba na přidání nového slovníku, která vás přesměruje na seznam dostupných slovníků na serveru Mozilla Add-ons.

Místní nabídka nad víceřádkovými textovým polem

Automatické přepínání jazyků

Možná to znáte. V jednom fóru píšete česky, v jiném anglicky a neustálé přepínání slovníků na ten správný vás nebaví. V takovém případě se vám může hodit rozšíření Dictionary Switcher, kterému můžete říci, aby za vás pro konkrétní stránku automaticky nastavilo požadovaný slovník na kontrolu pravopisu. Rozšíření umožňuje i automatické zapnutí odpovídajícího slovníku na základě psaného textu. Šikovná věc.

Pro pokročilé

Možná vás může zajímat, kam se ukládají slova, která si přidáte do slovníku. Ty se ukládají do tzv. uživatelského slovníku, který naleznete v uživatelském profilu v souboru persdict.dat.

Jak již bylo zmíněno, kontrola pravopisu je implicitně aktivní pouze ve víceřádkových textových polích. Pokud chcete rozšířit kontrolu pravopisu i na jednořádková textová pole, musíte na konfigurační stránce about:config přepnout předvolbu layout.spellcheckDefault na hodnotu 2.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Mám takový pocit, že na výchozí domovské stránce je něco o instalaci slovníku. Ale jednak si toho málokdo všimne a taky mnoho lidí si importuje nastavení (včetně domovské stránky) z jiného prohlížeče (i když je jich už dnes méně) a tu stránku možná vůbec neuvidí.
Chtělo by to asi větší zviditelnění.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.