Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Fennec (mobilní Firefox) je tu v druhé alfa verzi

Logo Firefoxu

Vývojáři Mozilla Corporation pro nás připravili malé předvánoční překvapení v podobě uvolnění druhé alfa verze mobilní verze Firefoxu, která je vyvíjena pod kódovým označením Fennec. Oproti první alfa verzi, která byla zaměřena převážně na nové funkce, přináší druhá alfa verze zejména opravy chyb a vylepšení výkonu. Uživatelé tak mohou zaregistrovat rychlejší práci s panely, rychlejší změnu velikosti stránky či lepší odezvu prohlížeče při načítání stránky.

Druhá alfa verze Fennecu je opět dostupná pouze pro mobilní zařízení běžící na platformě Maemo. Slibované verze pro Windows Mobile jsme se nedočkali a aktuálně je plánována do další alfa verze. Jak jsem již zmínil dříve, pracuje se též na podpoře Symbianu. Pokud vlastníte zařízení běžící na Maemo, můžete si Fennec nainstalovat. Pro vás ostatní jsou stejně jako u předchozí alfa verze dostupné zkušební verze pro Windows, Linux a Mac OS X. A ještě několik ukázek pro ty, co si nechtějí Fennec instalovat.

Okno Fennecu po spuštění

Fennec se zobrazenou domovskou stránkou tohoto blogu

Správce doplňků ve Fennecu

Nastavení Fennecu

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Roj (www)
Mobilni verze Firefoxu se snad odjakziva jmenuje Mobile Firefox, ne?

Tohle (Fennec) je Firefox pro mobily a PDAcka.

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Pojem "Mobile Firefox" slyším prvně.

3. Roj (www)
To se mi snad ani nechce verit:
http://mobilefirefox.com/

4. JasnaPaka [openID] (www)
[3] Odkazuješ na jeden z x projektů, co se snaží vytvářet verzi Firefoxu upravených pro běh na různých USB discích apod. Nejpopulárnější verze se jmenuje "Portable Firefox".

Já zde mluvím o mobilní verzi Firefoxu, ale nikoliv ve smyslu "Mobile Firefox" či snad "Portable Firefox", ale o verzi určené pro mobilní zařízení jako mobilní telefony či PDA.

5. Roj (www)
Ano, zacals pouzivat zazity nazev pro neco jineho. To neni zrovna nestastnejsi cesta.

Krome toho to pises spatne. Fennec totiz neni "mobilni Firefox", ale Firefox pro mobilní zařízení

6. Soustruh (www)
Být tebou, tak se zklidním Roji. Jasná Páka píše o mobilním Firefoxu, stejně jako máme např. mobilní operační systémy, tj. systémy pro mobilní zařízení.

Stejně tak nikde v jeho textech nevidím použití zažitého názvu pro něco jiného, to snad jen ty označuješ přenositelné verze pro USB klíčenky jako „mobilní“. :-P

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.