Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak ve Firefoxu spravovat vyhledávací moduly

Logo Firefoxu

Jednou z nejpoužívanějších funkcí Firefoxu je integrované vyhledávání na webu. Naleznete jej v podobě samostatného editačního pole vpravo na hlavní liště, hned vedle adresního řádku, kam zadáváte webovou adresu, kterou chcete navštívit. V čisté instalaci Firefoxu je vyhledávání realizováno pomocí vyhledávače Google, ale nic vám nebrání v tom, abyste vyhledávali v jiném vyhledávači či webu. O tom si něco málo povíme.

Vyhledávací pole

Volba jiného vyhledávače

Jak již bylo zmíněno, vyhledávání v Google je sice výchozí, ale nic vám nebrání provést změnu a vyhledávat pomocí něčeho jiného. Klepnutím na ikonku po levé straně vyhledávacího pole se vám rozbalí seznam dostupných vyhledávačů, který zahrnuje Seznam, Jyxo či třeba Wikipedii.

Seznam vyhledávacích modulů

Uvedené vyhledávače jsou distribuovány s Firefoxem jako výchozí. Jednoduchým zvolením položky v nabídce provedete výběr a příště již budete vyhledávat pomocí zvoleného vyhledávače.

Přidání nového vyhledávače

Pokud vám žádný z nabízených vyhledávačů nevyhovuje, máte možnost si přidat vlastní. Řadu z nich naleznete na serveru Mozilla Add-ons, ty české pak na CZilla.cz. Klepnutím na odkaz typu "přidat" na konkrétní stránce zobrazíte dialog, kde potvrdíte, že skutečně chcete provést instalaci. Pokud jej chcete automaticky nastavit jako výchozí (vybraný), zaškrtněte v dialogu volbu Nastavit jako výchozí.

Souboru, který si takto nainstalujete, se říká vyhledávací modul a zajišťuje samotné propojení prohlížeče s vyhledávačem.

Dialog potvrzující instalaci vyhledávacího modulu

Vyhledávací modul může nabízet i konkrétní web. Zda jej nabízí, poznáte jednoduše pomocí zabarvení výběrového tlačítka u vyhledávacího pole, které je v případě dostupnosti vyhledávání zabarveno do modra.

Výběrové tlačítko značící, že web poskytuje vyhledávací modul

V takovém případě je po rozbalení nabídky dostupných vyhledávačů nabízena volba na instalaci.

Seznam vyhledávacích modulů s nabídkou instalace

Správa vyhledávacích modulů

Nainstalované vyhledávací moduly lze spravovat pomocí dialogu Správce vyhledávacích modulů, který je dostupný jako poslední položka v nabídce nainstalovaných vyhledávacích modulů.

Dialog Správce vyhledávacích modulů

V zobrazeném dialogu máte možnost seznam nainstalovaných zásuvných modulů přeskupovat pomocí tlačítek po pravé straně, přiřazovat klíčová slova (viz dále) či nainstalované vyhledávací moduly odstraňovat.

Jak si můžete všimnout, v dolní části dialogu je dostupné tlačítko Obnovit výchozí, které se povolí, když začnete odstraňovat vyhledávací moduly, které byly součástí instalace Firefoxu. Jak už možná tušíte, pomocí tohoto tlačítka provede obnovení výchozích vyhledávacích modulů. Pokud jste dříve nainstalovali nějaký vyhledávací modul, uvedenou volbou jej neodstraníte.

Význam klíčových slov

V předchozím odstavci jsem zmínil klíčová slova, která můžete ke konkrétním vyhledávacím modulům přiřadit. Pokud tak pomocí tlačítko Upravit klíčové slovo učiníte, můžete pomocí konkrétního vyhledávače snadno vyhledávat přímo skrze adresní řádek prohlížeče.

Řekněme třeba, že k vyhledávači Seznam.cz přiřadíte jako klíčové slovo znak "s". Pokud následně do adresního řádku místo adresy webové stránky zadáte frázi "s firefox", provede se vyhledání slova "firefox" ve vyhledávači Seznam.cz.

Jedná se o šikovnou pomůcku, když často měníte vyhledávač a nechce se vám jej přepínat ve vyhledávacím poli.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Soustruh (www)
Jenom doplním, že daleko obsáhlejší databáze vyhledávacích modulů, než na addons.mozilla.org je na mycroft.mozdev.org... Ale stejně by v Mozille mohli pořešit, aby si mohl kdokoli do svého prohlížeče přidat jakékoli vyhledávací políčko, jako to jde v Opeře. :-)

2. DiGi (www)
Také jsem si všiml, že ve FF3.1 je při hledání pomocí klíčového slova v rozbalovací historii nabídnut na prvním místě název hledacího pluginu - drobnost, ale užitečná...

3. Héra
Přidání vyhledávače à la Opera řeší doplněk Add To Search Bar. Ale asi není v zájmu Mozilly to začlenit...

4. Klára
spíš než komentář mám dotaz. Dříve jsem používala vyhledávač google, po přeinstalaci ICQ tam mám jako výchozí vyhledávací modul ICQ. I když jsem icq odinstalovala a nainstalovala nový (nezaškrtla, že chci používat vyhledávač), tak tam stále mám vyhledávací modul ICQ. I když to přehodím na google, tak mi to stejně po vypnutí a zapnutí mozily zase vyhledáváv v ICQ. Hrozně mě to štve. Mám ráda google a nebaví mě pokaždé vybírat vyhledávač ručně. Dík za odpověd.

5. Nikolka (www)
Pro Kláru. Otevři prázdnou stránku, do adresního řádku vepiš bez uvozovek: "about:config". Poté dej přejít. Nahoře je pole "Filtr", do něj vepiš "Search" Vyhledej předvolbu: "browser.search.defaultenginename", klikni na ni pravým tlačítkem myši a zadej "Obnovit". Stejně postupuj u předvolby: "keyword.URL". Poté restartuj Firefox a vyhledávač budeš mít již ten původní, tedy Google.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.