Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak je to s licencí Google Chrome

Logo Google Chrome

V souvislosti s webovým prohlížečem Google Chrome se často objevovaly diskuse okolo jeho licence. Asi nejčastěji byl zmiňován problém s licenčním ujednáním k prohlížeči, který v některých bodech dával společnosti Google docela silná práva k vámi vytvořenému obsahu. Společnost Google později uvedla, že tyto pasáže se dostaly do licence omylem a došlo k nápravě. Dá se jen spekulovat, zda to byl skutečně omyl či Google upravil licenční ujednání až na základě nepříznivé publicity, které se tomuto problému dostalo v médiích.

V souvislosti s licencí si pak na řadě místech můžete přečíst omyl, že Google Chrome je šířen pod BSD licencí. Jedná se o stejný omyl jako u licence k Firefoxu, u kterého si řada lidí myslí, že je šířen pod trojlicencí GPL/LGPL/MPL, případně uvádí pouze některou z nich. Obdobně jako u Firefoxu u Google Chrome platí, že pod svobodnou licencí (v případě Google Chrome je to BSD licence) jsou šířeny pouze zdrojové kódy tj. kód projektu Chromium, ze kterého je sestavena binární podoba Google Chrome. Binární podoba, kterou si stáhnete z webu, je pak šířena pod standardní licencí (EULA), se kterou souhlasíte před instalací.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
BTW: AFAIK podobné licenční problémy mají i ICQ nebo MSN Messenger a nevšiml jsem si moc lidí kterým by to vadilo. Mně to nevadí, protože obě služby nepoužívám i z jiných důvodů.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.