Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 a podpora pro přehrávání zvuku/videa

Logo Firefoxu

V poslední vývojové verzi Firefoxu 3.1 naleznete novinku v podobě nativní podpory pro přehrávání zvuku a videa ve formátech Ogg Vorbis a Theora. Celé to ale neznamená, že by se z Firefoxu začal stávat multimediální přehrávač. Podpora je totiž součástí implementace HTML značek <audio> a <video> z připravované specifikace HTML5. Ty si kladou za cíl dát tvůrcům webů možnost standardním způsobem vložit do webových stránek zvuk či video. Pokud totiž v dnešní době chcete vložit do webové stránky například video, neobejdete se bez Flashe či zásuvného modulu některého multimediálního přehrávače. To s sebou samozřejmě nese určité problémy. Zvlášť, pokud nemáte zásuvný modul nainstalovan či není pro váš operační systém dostupný.

Nativní podpora rozumného kodeku přímo v prohlížeči těmto problémům předejde, ale prozatím se jedná o první krůčky. Mimo Mozilla Corporation v současné době implementuje podporu pro tyto dvě značky i Opera a Safari. Jako největší problém se prozatím jeví nalezení společného kodeku. Mozilla Corporation v současné době podporuje svobodné formáty Ogg Vorbis a Theora. Opera podporuje taktéž Ogg Theora, u Safari pro změnu razí svůj QuickTime. Stav podpory ze strany Microsoftu není znám, ale nedivil bych se, kdyby se jednalo o podporu formátů spjatých s Windows Media Playerem. Podpora pro jednotný formát napříč prohlížeči se prozatím jeví dost útopicky. Návrh specifikace HTML5 v současné době žádný formát neuvádí a to jak z licenčních, tak potencionálně patentových.

Pakliže si přejete podporu značek <audio> a <video> vyzkoušet, budete potřebovat poslední vývojovou verzi Firefoxu 3.1 a testovací stránku. Bližší informace o podpoře zvuku a videa, které přináší specifikace HTML5, naleznete u Martina Hassmana.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Miki
hmm, takže vlastně dokud se nedohodnou které formáty budou podporovat nebo někdo ty formáty neurčí, tak je to stejně naprd...

2. PeePay
ja som objavil jednu chybicku, robi to aj ostatnym? ked som zatvoril kartu na ktorej som mal tu testovaciu stranku tak mi hudba stale hrala dalej, musel som sa vratit na tu stranku a stlacit stop.

3. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[2] Ano a chyba je již opravena.
https://bugzilla.mozilla.org...8534

4. Martin Hassman (www)
Zkoušel jsem dnešní noční build a ten problém tam pořád je. Zdá se, že pro něj založily zvláštní bug
https://bugzilla.mozilla.org...9924

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.