Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 do konce roku?

Logo Firefoxu

Uvolnění Firefoxu 3.0 se pomalu blíží a řadu uživatelů již zajímá, co přijde po něm. Mozilla Corporation prozatím plány na další verzi oficiálně neřekla, ale již dlouhodobě se ví, že další hlavní verzí renderovacího jádra bude Gecko 2.0, které přijde spolu s větším redesignem platformy Mozilla označované jako Mozilla 2.0. Z tohoto důvodu se již delší dobu diskuovalo o tom, zda nevyjde před Mozilla 2.0 ještě nějaká verze. Přecejen, Mozilla 2.0 tu jen tak nebude.

V této souvislosti se v poslední době začalo mluvit o Firefoxu 3.1, který by byl založen na renderovacím jádře Gecko 1.9.1. V systému na správu chyb projektu Mozilla (Bugzille) se už o této verzi hovoří a někteří zaměstnanci Mozilla Corporation šli v diskusích na IRC Mozilly dokonce tak daleko, že prohlásili, že Firefox 3.1 je plánován již na listopad letošního roku. Šlo by tedy patrně o verzi s méně novinkami.

Novinky této verze prozatím pochopitelně nejsou známy, ale existuje krátký seznam novinek v Gecku 1.9.1. Z něj vyplývá, že se plánují práce související s připravovanou mobilní verzí Firefoxu, vylepšení v SVG, novinky v CSS (font-face, font-stretch, text-shadow atd.) a podpoře tagů pro audio a video ze specifikace HTML5. V Bugzille jsem též zaregistroval hotový kód na podporu selektorů z CSS3, čímž bude podpora selektorů z CSS v Gecku kompletní.

Vše je pochopitelně zatím předběžné a na detaily si budeme muset počkat.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.