Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox pro iPhone nebude

Logo Firefoxu

Tento týden se v sídle Mozilla Corporation uskutečnilo setkání tvůrců Firefoxu s bloggery. Celé setkání se točilo hlavně okolo připravovaného Firefoxu 3.0, jeho novinek a nechalo trochu nahlédnout do směrování dalšího vývoje. Kromě představení novinek Firefoxu 3.0 padlo i několik zajímavých informací:

  • Firefox v současné době používá přibližně 160 miliónů uživatelů.
  • Počet uživatelů nejvíce roste v Rusku a Číně. V Číně za poslední rok vstoupl počet uživatelů 6x.
  • 40 – 50% kódu Firefoxu nebylo vytvořeno placenými programátory Mozilla Corporation, ale lidmi z komunity.
  • V současné době Mozilla zaměstnává přibližně 150 lidí v 20 zemích.
  • Příjmy Mozilla Corporation byly za rok 2006 5 miliónů dolarů za měsíc. Většina z peněz šla z integrovaného vyhledávání.

V souvislosti s integrovaným vyhledávacím polem byla zmíněna zajímavá věc. Lidé z Mozilla Corporation se domnívají, že v souvislosti s lepším vyhledáváním, které přijde s Firefoxem 3.0, a které umožní i snazší prohledávání historie adresního řádku, dojde k poklesu významu vyhledávacího pole v prohlížeči. Lidé jednoduše již jednou navštívené weby snázeji najdou a nebudou je znova vyhledávat. Něco na této myšlence bude a myslím, že bude zajímavé sledovat konkrétní čísla. Osobně si ale myslím, že uvedený rozdíl bude zanedbatelný.

Co se týče dalšího vývoje, tak jak již bylo zmíněno, uvolnění Firefoxu 3.0 je plánováno na červen. První RC verze by se dle tvůrců Fireofxu měla objevit v květnu. V diskusi též padla otázka, z jakého důvodu je Firefox 3.0 opožděn. První datum vydání Firefoxu 3.0 bylo stanoveno na loňské léto (dnes to zní skoro až neuvěřitelně). Dle slov tvůrců je příčinou přepsání velkého množství kódu, který se přepisoval poslední tři roky.

Padl též dotaz, zda Firefox bude dostupný pro iPhone. Dle slov Johna Lillyho, CEO Mozilla Corporaiton, tomu tak nebude. Důvodem jsou prý překážky v licenčních podmínkách Apple. Jak vidno, Apple o konkurenční prohlížeč pro iPhone nestojí. Dále bylo zmíněno, že Firefox pro mobilní zařízení se vyvíjí a již dříve bylo uvedeno, že by měl být dostupný zkraje příštího roku.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Problém asi nebude v tom, že by Apple o konkurenční prohlížeč nestál. Spíš omezuje podmínky vývoje a distribuce. A myslím si, že by to (nejen) Mozille zrovna nevyhovovalo. Celkově to vypadá, jako kdyby chtěl Apple mít pro iPhone co nejmíň aplikací a vytěžit z nich co nejvíc. (30% ze všech IMHO není málo.)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.