Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Návrat zvětšování textu do Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3.0 je plné zvětšování stránek. To narozdíl od dřívějšího zvětšování, které zvětšovalo pouze text na stránce, provede plné zvětšení layoutu stránky a to včetně objektů na stránce. To s sebou nese výhody i nevýhody, záleží na úhlu pohledu. Mezi výhody určitě patří to, že layout plně zvětšené stránky se při této akci nerozpadne, jak se může někdy stát. Mezi nevýhody patří, že se při tomto zvětšování zvětšuje skutečně vše, takže obrázky na stránce vypadají rozmazaně. Pokud máte na monitoru menší rozlišení, nemusí se vám také po zvětšení stránky vejít stránka na šířku monitoru a zobrazí se nepříjemný horizontální scrollbar.

Pokud patříte podobně jako já mezi příznivce pouhého zvětšování textu na stránce, měli jste až do dnešní vývojové verze Firefoxu 3.0 smůlu. Jednoduše neexistovala předvolba na přepnutí do staršího chování funkce. Počínaje dnešní verzí je však na konfigurační stránce about:config dostupná předvolba browser.zoom.full. Ta ve výchozí hodnotě true zajistí, že se bude provádět plné zvětšování stránky. Pokud však provedete její přepnutí na hodnotu false získáte „pouhé“ zvětšování textu na stránce.

Dodatek: Jak jsem byl upozorněn, uvedené přepnutí můžete realizovat i přímo z hlavní nabídky a to v cestě View -> Zoom -> Zoom Text Only.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Let_Me_Be
Chtelo by to samostatne zkratky. U webu s prostrednim textovym sloupcem a pevnym layoutem (typicky zpravodajske weby) je zase zvetsovani textu naprosto nanic.

2. (anonymní uživatel)
Re 1: To že vy nechápete, k čemu to je dobré, opravdu neznamená, že to je nanic...

3. Cynebeald
Souvisi to nejak s tim co psal Daniel Glazman na svym blogu ohledne zoomovani? http://www.glazman.org...om-zooming

On totiz soucasny stav implementace fullzoom ve FF3 je (byl) takovy hybrid mezi zoomovanim cele stranky (tak jak to popisujes v prvnim odstavci to totiz uplne nefunguje - ne vzdy a na vsech strankach) a zvetsovanim textu. Skutecny zoom cele stranky dela snad jen IE7.

Mohl bys dat prosim odkaz na zdroj, odkud jsi to zjistil (muze klidne byt odkaz na report v bugzille).

4. abc
nevim, v CS verzi (3b3) jsem položku "jen text" nenašel (zobrazit/velikost stránky). pokud to tam nekde je pls o cestu.

5. Pavel "JasnaPaka" Cvrček (www)
[4] Bylo zahrnuto až po přípravách na Betu3, takže se objeví v další betě, případně lze vyzkoušet v nočních verzích.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.