Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Plné zvětšování stránek ve Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Jednou z novinek připravovaného Firefoxu 3.0 bude možnost zvětšování/zmenšování obsahu stránky. To znamená, že namísto nynější možnosti zvětšování textu na stránce, která zvětší pouze velikost textu při zachování velikosti šířky webu a rozměrů obrázků, bude nově možné udělat zvětšení webu včetně obrázků a šířky webu. Něco takového v současné době podporuje webový prohlížeč Opera. Funkce je již zahrnuta ve vývojových verzích Firefoxu 3.0, ale prozatím ji nelze standardně využívat. K dispozici je však první rozšíření (xpi), které přidává do Firefoxu tlačítka pro využití této funkce. Standardní funkce pro zvětšování textu je stále v původní podobě a je otázkou, zda původní podoba pouhého zvětšování textu zůstane zachována vedle plného zvětšování. Osobně bych byl pro. Pro porovnání "starého" a nového zvětšování stránky jsem připravil následující dvě ukázky. Nová podoba je ta vpravo.

Ukázka původní podoby zvětšování stránky Ukázka nové podoby zvětšování stránky

Poznámka: Zvětšování celé stránky je realizováno pomocí výše uvedeného rozšíření, které na můj vkus zvětšuje na první krok až příliš.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. VfB
pokud nezůstanou ve FF možnost zvětšovat písmo, tak už fakt nevím jaký prohlížeč budu používat, vykašlal jsem se na Operu, protože neumí zvětšovat písmo a teď by tuhle svoji výhodu měl zahodit FF, proč se nejvíc kopírují špatné nápady?

2. Roj (www)
[1]+1 !
Prejdem na konqueror!!!

No ti me pekne nasrali...

3. Pavel "JasnaPaka" Cvrček (www)
[1] [2] Pokud bude tato funkce vedle standardní možnosti zvětšovat pouze text, příp. bude možnost volby (konfigurací), pak bych v tom neviděl problém. On je fakt, že rada webů se jednoduše po stisku CTRL+ rozpadne. Roztažení layoutu má v takových případech své opodstatnění. S ním se samozřejmě roztáhnou i obrázky. Nebojím se toho, že by ve Firefoxu 3.0 nebylo možné měnit pouze velikost textu.

4. Pérez
Já naopak mám z možnosti změny jen velikosti celého webu obavy. Někdy člověk potřebuje ono, někdo zase to druhé. Hlavní problém při zvětšování celé stránky je ten, že se pak nemusí vejít do okna prohlížeče, a to je tedy průšvih. Každá věc má to svoje.

5. wosa (www)
Zvyk je železná košile :)

Ale nevidím důvod proč by nezachovali stávající zvětšování. IMO je otázka, co bude defaultně nastavené ne?

6. Hades
Full Page Zoom odzkoušen a funguje bezvadně. Nativně je nastavena změna o 200 % což je strašně moc, tak doporučím editaci v "about:config" -> najít položku "extensions.fullpagezoom.zoomfactor" a změnit hodnotu třeba "110" (tedy změna velikosti o 110 %). Přeji veselé zmenšování a zvětšování stránky :-)

7. pomada
vykašlete se na hádání

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.