Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Debata nad budoucností Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

Asi nikoho nepřekvapím tvrzením, že Thunderbird je z hlediska Mozilla Corporation produkt "ten vzadu" oproti Firefoxu. Kolem Firefoxu se točí nejvíce placených vývojářů či těch z komunity, píše se pro něj více doplňků a je celosvětově populárnější. Na to, proč tomu tak je, může být řada názorů. Faktem ale je, že narozdíl od Firefoxu se okolo Thunderbirdu nevytvořila příliš velká skupina vývojářů z komunity. V současné době je tak skoro celý vývoj Thunderbird tažen dvěma placenými vývojáři – Scottem MacGregorem a Davidem Bienvenuem. Mozilla Corporation tak řeší, co s Thunderbirdem dál.

CEO Mozilla Corporation, Mitchell Bakerová, dnes sepsala příspěvek na toto téma, který následoval příspěvek Scotta MacGregora, jednoho z hlavních vývojářů Thunderbirdu. Shodují se v tom, že současná situace, kdy Thunderbird nemá v rámci jedné společnosti takovou prioritu, jako Firefox, není ideální. A přemýšlí, co s tím dále. Thunderbird tak trochu nezapadá ani do stávajícího poslání Mozilla Corporation, kterým je "přinášet inovace do oblasti webu". V uvedených příspěvcích padly tři návrhy, co s tím.

  • Vytvořit novou neziskovou organizaci typu Mozilla Foundation, který by se například pod názvem Thunderbird Foundation starala o další vývoj Thunderbirdu.
  • Vytvořit novou dceřinou organizaci Mozilla Foundation podobně, jako je Mozilla Corporation.
  • Udělat z Thunderbirdu podobně komunitní projekt, jako je v současnosti balík SeaMonkey.

Prozatím panuje shoda, že první dvě možnosti jsou příliš náročné na administrativu a organizaci, takže se prozatím jeví nejreálněji možnost č. 3. Možné však je, že se objeví i jiná alternativa. Budoucnost Thunderbirdu je tedy otevřená. Uvedená diskuse neznamená, že by měl Thunderbird jako produkt skončit. Pravděpodobné jen je, že Thunderbird skončí jako produkt Mozilla Corporation, která se bude v budoucnu zaměřovat pouze na Firefox a platformu Mozilla jako takovou. V jaké podobě a odkdy bude Thunderbird existovat jako produkt mimo je prozatím otázkou.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Gals (www)
Tak Thunderbird je u mě využívaný skoro stejně jako Firefox. Doufám, že z něj neudělají něco jako SeaMonkey, to se mi zrovna moc nezdá :(

2. PetrTwo (www)
Tak tahle zpráva mě malinko děsí. Já osobně pro elektronickou poštu využívám pouze Gmail a protože jeho webové rozhraní je dobře zpracováno, používám právě to. K tomu přispívá i potřeba přistupovat k poště z různých míst, zdaleka ne jen doma. Takže se vyskytuje otázka, zda je vůbec poštovní klient potřeba. Ano, v některých případech. Znám spoustu lidí, co dodnes používají pro poštu bývalého Quicka (dnes 02). V tomto případě je využití pošťáka v podstatě nutné, protože o nějakém webovém rozhraní se ani nedá mluvit, navíc malá kapacita schránky nutí uživatele držet si poštu někde doma na pevném disku. Kromě služeb typu Quick, kde je problém špatné webové rozhraní a/nebo malá kapacita schránky se bez pošťáka těžko obejdete např. u firemních a podobných emailů. Navíc se tu potýkáme s otázkou, kolik toho běžný smrtelník ví o poštovních klientech, jejich funkcí a hlavně jejich nastavení. Proč by se běžný člověk, který používá Seznam měl zabývat nějakým nastavením pošťáka, (kterého by navíc musel stáhnout) i když poskytovatel emailové schránky poskytuje návod na nastavení. Běžný uživatel většinou zkrátka nemá potřebu k použití nějakého dalšího software, když mu postačí internetový prohlížeč. Bohužel. Samozřejmě je ochoten překousnout i nepříliš vyvedené webové rozhraní (Seznam), prostě se nechce zbytečně něco učit a něco někde nastavovat. A navíc ten, kdo pošťáka využije častokráte raději sáhne po možnosti mít internetový prohlížeč a emailový klient v jednom, protože je to pohodlnější - čili např. SeaMonkey. Lidem využívajících poštovního klienta samozřejmě doporučuji Thunderbird (většinou používají Outlook Express) a proto se trochu obávám, že by si snad kvalita tohoto produktu nemusela v budoucnu udržet svou kvalitu. Určitě se najdou někteří, co nedají na kvalitního pošťáka dopustit a pro ně má cenu ve vývoji pokračovat. Bohužel jich není většina, vlastně již docela málo... No, toť má úvaha.

3. Adam Hauner (www)
Budu se muset naučit psát rychleji a stručněji, vydal jsi to dřív, než jsem svůj komentář stihl napsat =)

http://blog.hauner.cz/2007/07/25/mozilla-se-chce-zbavit-thunderbirdu/

4. Roj (www)
Meli nechat starou mozillu (Seamonkey) a bylo po problemu. Nevznikl by.

5. Mazarik
[2] Poznam ludi, ktori by sa bez postoveho klienta asi zblaznili, pretoze im chodia stovky mailov denne a aktivne s nimi pracuju. Pre nich je riesenie OE alebo Thunderbird, mozno KMail a podobni integrovani mailovi klienti. Zatial bola jasna volba Thunderbird.
Dalej nechapem, preco nemoze Mozilla corp. zamestnat na tuto pracu ludi. Matne sa mi nieco zda, ze maju pekny balik penazi od googlu, ako prednastaveneho vyhladavaca.. Predsa su firmy, ktore maju vlajkovu lod, ktora ich zivi a ine produkty, ktore su doplnkove a sponzorovane z vlajkovej lode.. Som skratka rozhorceny tymto postupom:(

6. Pavel
Já Thunderbird používám denně a taky bych se bez něj neobešel. Nemyslím si, že by "výzva k odloučení" sama o sobě znamenala úpadek tohoto programu, spíš bude záležet na tom, jestli se podaří v dohledné době sehnat několik dalších lidí, kteří by na něm začali pracovat.

7. SlovakSoft (www)
Áno, nikdy v živote webmail. Ja som skôr sklamaný, veď som na TB konečne prešiel len pred polrokom po dlhých 6 rokoch s OE.

8. Woland
Byla by to moc škoda rušit či zahnat vývoj TB do kouta. Používáme v práci na na 4 PC a jsme maximálně spokojeni

9. Peto_MiG
Tak aký E-mail klient potom dávať na Windows, aby po prechode na Linux mali používatelia k dispozícii ten istý program?

Už sa "teším", ako toto použije Micro$oft vo svojej kampani.

10. Woland
To Peto_MiG: Úplně s tebou souhlasím. U nás v kanceláři jsme přecházeli tímto stylem! MS office k OOo, pak od IE a OExpress přes Mozilla suite, nyní TB a FF...a nyní? jako první vlaštovka je na 1 noťasovi Linux Suse (OOo, TB a FF) a člověk který je zvyklý již z WinXP na tyto programy tak může bez problému fungovat dokonce i na linuxu! ... POdle mé úvahy, pokud začnou TB dávat na druhou kolej, bude mít problém prosadit se.

11. JakubS (www)
Už delší dobu jsem si říkal, že vývoj TB je dost pomalý verze 2 znamenala jen malý krůček vpřed. V duchu jsem doufal v změnu ta teď sice přichází ale nejsem si jistá jestli je k lepšímu.

TB je fajn ale dost mi chybí hlubší integrace kalendáře, plánování, synchronizace s mobilem nebo ostatními kalendáři.

[9] KMail, KDE4 je založené na QT4 které je (by mělo) portováno do win. Přenést linuxovou KDE aplikaci do Win tak bude relativně jednoduché.

12. Pavel "JasnaPaka" Cvrček (www)
[4] V takovém případě by ale poštovního klienta od Mozilly používalo podstatně méně lidí než dnes.

[5] Svůj názor na tohle jsem psal do komentářů k příspěvku Adama Haunera. Osobně to vidim trochu jinak.

13. Magorak
Tak já osobně používám Thunderbird asi 2 rokem. Jelikož už ze zásady nesnášim Outlook, s Thunderbirdem jsem nadmíru spokojenej. Obzvlášť potom, co se mi povedlo rozběhat OpenPGP. Mám v něm nastaveno přijímání z několika emailových účtů, tohle se v Otlooku nastavuj dost složitě, pokud to vůbec jde (nejsem si jistej, Outlook jde hned pryč ze systému, takže jsem ho ani moc netestoval). Přistupovat každej den přes webmail na všechny ty účty si nedokážu dost dobře představit. Asi se někdo ptá, proč mít několik emailů, je to jednoduchý. Jeden je osobní (kamarádi...), druhej je veřejnej (pro komunikaci mezi mnou a společnostmi...) atd. Prostě na Thunderbird nedám dopustit a lepší jsem zatim nenašel. A že jsem jich vyzkoušel celkem dost, včetně The Bat a jiných. Toť muj názor

14. Luboš
Maximálne prekvapenie a sklamanie. Bola by to veľká škoda skončiť s TB. V podstate ho používam od chvíle, ako som prešiel pred rokmi na FF.

15. Lubomír Stejskal (www)
Ad Magorak. Také používám více e-mail. adres, třebaže důvody jsou trochu jiné než u kolegy. Ale o to teď nejde, je to každého věc. MT používám mj. proto, že chci prakticky podpořit alternativy k MS. Při vší úctě "ke Gatesovi a spol." si nemyslím, že by MS se všemi svými neblahými manýry měl mít na všechno monopol. S MT jsem vcelku spokojen, kdyby ovšem zašel na úbytě, bylo by mi to líto - ale nic víc. Stejně jako kolega výše, spojuji budoucnost své e-mailové pošty s G-mailem.

16. Filip (www)
Myslím, že verze 2.0.x je oproti řadě 1.5.x podstatně lepší. Ale marná sláva, z marketingového hlediska asi tím vzadu zůstane:-(((
Filip http://hloubkari.bloguje.cz

17. Gianny111 (www)
Hodnota TB bola a stále je o niečo vyššia ako hlavný produkt - FF. Dlho som balancoval medzi FF a Operou, až som nakoniec ostal pri FF. Kdežto TB pre mňa momentálne medzi voľne dostupnými aplikáciami nemá vážnejšiu konkurenciu. Najmä v spojení s rozšírením Lightning a ambíciami tohto rozšírenia do budúcnosti sa pomaly približuje komerčnému Outlooku (ktorý tiež z princípu mimo práce nepoužívam).

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.