Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a blokování nebezpečných pluginů

Logo Firefoxu

Součástí Firefoxu 3.0 je nová správa zásuvných modulů (pluginů), která umožňuje jednoduše ze Správce doplňků zakazovat jednotlivé zásuvné moduly. To však není jediná funkce, kterou nová správa zásuvných modulů poskytuje. Tou druhou a neméně důležitou funkcí je možnost blokování starších zásuvných modulů jako například Flash či Java, u kterých je známa závažná bezpečnostní chyba, která by mohla ohrozit bezpečnost uživatele.

V praxi to bude vypadat tak, že se ze serveru bude pravidelně stahovat seznam nebezpečných zásuvných modulů (či konkrétních verzí), které Firefox v případě nalezení nebude používat a jednoduše je zablokuje. Pokud pak navštívíte stránku, která daný zásuvný modul vyžaduje pro zobrazení obsahu a zásuvný modul bude z uvedeného důvodu zablokovaný, zobrazí se vám informační lišta s vysvětlením a odkazem na aktualizaci.

Ukázka informace o blokování zásuvného modulu

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Sebastián
To je sice velmi dobrá funkce, ale půjdou tyto starší pluginy spustit, aniž bych je musel aktualizovat?

2. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[1] A je nějaký důvod je neaktualizovat a vystavovat se tak riziku?

3. PeePay
napriklad ze sa velmi velmi ponahlam a potrebujem nieco velmi rychlo pozriet a nemam teda cas na aktualizaciu pluginu, teda len kliknem ze som si vedomy rizika a chcem aj tak ten plugin pouzit =)

4. Sebastián
To sice není, ale nebyl bych to já, kdybych na nějakou "slabinu" této novinky nepřišel. A jak už jsem jednou řekl - jedná se o velmi dobrou funkci.

5. Cogito
(2) Pokud mám v jiné záložce otevřenou stránku (případně několik) kterou nechci aktualizovat, je to problém sice řešitelný, leč přesto k naštvání.

6. Joelp
Větší problém bych viděl v nekompatibilitě některých aplikací. Například v některých bankách potřebujete "tu" verzi aby vám to fungovalo. S novější se nelze přihlásit, nebo to zlobí.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.