Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a nová správa zásuvných modulů

Logo Firefoxu

S pojmem zásuvný modul se většina z vás již setkala. Jedná se o soubory, které ve Firefoxu zprostředkovávají spolupráci s externími aplikacemi. Příkladem takových aplikací mohou být Flash, Java či Windows Media Player. Zásuvné moduly jsou ve Firefoxu umístěny v podadresáři plugins ve složce s nainstalovaným Firefoxem, ale jsou též vyhledávány i v některých adresářích v systému. Přehled všech zásuvných modulů, které Firefox vidí, si můžete prohlédnout, když do adresního řádku zadáte adresu about:plugins.

Počínaje dnešní vývojovou verzí Firefoxu 3.0 byl Správce doplňků rozšířen o možnost jejich správy. Jak můžete vidět na obrázku níže, jednotlivé moduly jsou zobrazeny v seznamu a je možnost jednotlivé z nich zakázat. Osobně považuji uvedenou funkci za jedno z nejlepších vylepšení Firefoxu 3.0 a to hned ze dvou důvodů.

Tím prvním je možnost snadno kterýkoliv modul zakázat bez nutnosti mazání souborů modulů na disku. Jak jsem již uvedl, ne všechny jsou umístěny v podadresáři plugins a zablokování konkrétního modulu, který je načten ze systému, je dnes obtížné. Zásuvné moduly též někdy bývají zdrojem problémů se stabilitou programu, takže pokud se jako původce problému vyloučí doplňky, lze tímto způsobem snadno zjistit příčinu například ve Flashi, Javě či jiném zásuvném modulu.

Tím druhým důvodem je bezpečnostní hledisko. Podobně jako dnes Firefox 2.0 umožňuje upozornit uživatele na záškodné doplňky, které si nainstaloval a zakázat je, bude totéž umět s příchodem Firefoxu 3.0 se zásuvnými moduly. To například umožní upozornit uživatele na starou verzi Flashe, která obsahuje závažnou bezpečnostní chybu. Čím více se dnes klade důraz na bezpečnost webových prohlížečů, tím více se stávají zdrojem bezpečnostních problémů právě neaktualizované zásuvné moduly.

Ukázka dialogu správy zásuvných modulů

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak
Konečně.

2. KuboF (www)
Presne. To už dlho chýbalo.

3. pavel (www)
Prosím, nainstaloval jsem zásuvný modul na přehrávání svf (flash) ale nějaký GPL a nechodí, jak jen nahradit jiným ?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.