Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Gecko 2.0: Nové projekty

Logo Mozily

Přibližně před 14 dny publikoval Brendan Eich ve svém blogu informace o několika zajímavých projektech, na kterých pracuje Mozilla Corporation v souvislosti s renderovacím jádrem Gecko 2.0. To se stane základem některé budoucí verze Firefoxu, pravděpodobně ne hned té následující po Firefoxu 3.0. Nicméně zpět k novým projektům. Ty se točí okolo skriptovacího jádra SpiderMonkey, které v Gecku zajišťuje provádění JavaScriptu. Jedná se tedy o JavaScriptový engine.

Prvním z projektů je ActionMonkey. Jeho cílem je integrovat Tamarin s existujícím JavaScriptovým enginem SpiderMonkey. Pokud vám jméno Tamarin nic moc neříká, pak je to skriptovací engine od společnost Adobe, který je součástí Flashe, a který byl již poměrně dávno uvolněn pod trojlicencí GPL/LGPL/MPL. Tento engine se stane základem SpiderMonkey pro Gecko 2.0. V první části projektu má být integrován do SpiderMonkey jeho garbage collector. Betaverze by měla být k dispozici někdy příští rok. John Resig publikoval výkonostní srovnání existujících skriptovacích enginů a jejich variant pro platformu Mozilla. Bohužel netuším, o jak staré srovnání se jedná.

Druhý projekt dostal označení IronMonkey. Jeho cílem je namapovat Common Intermediate Language z Microsoft .NET na Tamarin a umožnit tak jeho chod pod skriptovacím enginem používaným v aplikacích Mozilla. Tato myšlenka zní velmi zajímavě, JavaScript by pak přestal být jediný skriptovací jazyk, který by šel například při vývoji aplikací Mozilla použít. Díky IronPythonu, IronRuby, o kterých se v této souvislosti nejčastěji mluví, by tak nad skriptovacím enginem Mozilly mohl běžet kód Pythonu či Ruby. V této souvislosti mi jen není jasné, jakým způsobem by byla realizována podpora knihovních funkcí (core API). Počítám, že pro podporu by bylo nutné doinstalovat nějakou tu distribuci ať již Pythonu či Ruby. Uvidíme, informací je prozatím málo.

Posledním projektem, o kterém se zmíním, je ScreamingMonkey. Ten umožní běh JavaScriptového enginu postaveném na Tamarinu i v jiných webových prohlížečích. V této souvislosti se hovoří hlavně o Internet Exploreru. John Resig z Mozilla Corporation se ve svém blogu blížeji rozepisuje nejen o všech uvedených projektech, ale hlavně o tom, jak by měl ScreamingMonkey v reálu fungovat a co bude umožňovat. V souvislosti s Tamarinem dnes John Resig též publikoval krátké shrnutí, proč si Mozilla Corporation zvolila právě Tamarin namísto virtuální stroje projektu Mono či Javy. Příspěvek se opírá o názory Mike Shavera a Brendana Eicha z Mozilla Corporation. Zatímco u Mona je problém velikost jeho virutálního stroje, licenční problémy a celkový nezájem ze strany tvůrců Mona, v případě Javy jsou to opět licenční problémy. Některé části kódu navíc nejsou volně dostupné.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. kolisko
Nejak jsem nepobral projekt IronMonkey. Znamena to, ze Tamarin je VM, ma tedy svuj bytecode a v IronMonkey pujde o mapovani CLI na bytecode Tamarinu? Nebo pujde o mapovani CLI na js? To je asi blbost, co? Jen me zarazilo, ze se v ramci projektu mluvi jen o IronPython a IronRuby (mozna o IronPHP). Proc nebudou fungovat C#, VB.NET, etc. CLI jako CLI, nebo ne?

Ty licencni problemy Javy jsou divnej argument. Z odkazovaneho clanku jsem pochopil, ze v dobe, kdy se rozhodnuti delalo, nebylo znamo zda a jak bude Java (v danem kontextu spis JVM) opensource. Znamena to, ze rozhoduti se muselo delat hodne davno, protoze minimalne od leta 2006 (tedy rok) se vedelo, ze Java bude opensource, od podzimu 2006 bylo jasne, ze to bude pod GPL a od dubna 2007 je Java pod GPL cela krome male casti (tusim knihoven tretich stran okolo pokrocile prace s barvami a fonty). Na reimplementaci teto casti se pracuje.

2. Pavel "JasnaPaka" Cvrček (www)
[1] Tamarin je VM. Pokud jsem to dobře pochopil, pak půjde o mapování bytecodu. Co se týče licence, pak samotné GPL je pro projekt Mozilla málo. Je potřeba trojlicence GPL/LGPL/MPL, což uvolněná Java nesplňuje.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.