Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Fluid - takový Prism pro Mac OS X

S rozmachem webových aplikací se v poslední době dostávají na pořad dne „webové prohlížeče“, jejichž cílem je co možná nejvíce integrovat webovou aplikaci s klasickým desktopem. Můžete si to například představit jako Google Calendar, který se snaží tvářit jako desktopová aplikace. Má ikonu na ploše a pokud na ní klepnete, spustí se vám v samostatném okně. Ano, okno je stále takovým webovým prohlížečem, ale upraveným právě pro chod webové aplikace a její integraci s desktopem.

Prvně jsem tento typ prohlížečů zaregistroval, když se objevil WebRunner. WebRunner byl prohlížeč postavený na XULRunneru a využíval tak renderovací jádro Gecko. Později tento projekt převzala Mozilla Labs, kde je nyní vyvíjen pod názvem Prism. Jedná se o multiplatformní prohlížeč, takže je jedno, zda používáte Windows, Linux či Mac OS X. Jeho idea je zajímavá, osobně mi pouze vadí, že prozatím nejde minimalizovat do systémové oblasti Windows. To jeho použití na mém desktopu minimalizuje (a že bych ho upotřebil).

Včera jsem shodou okolností zaregistroval podobný projekt. Jmenuje se Fluid a jedná se o projekt se stejným cílem. Liší se hlavně tím, že je dostupný pouze pro Mac OS X (konkrétně pro Leoparda) a jako svůj „motor“ používá renderovací jádro WebKit. Mac OS X nevlastním, takže jsem neměl možnost tento projekt vyzkoušet a porovnat. Idea bude podle informací na domovské stránce velmi podobná.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. funTomas
Pro minimalizaci čohokoliv doproučuji utilitku trayit. Snad chodí i pod Vestou ;-)

2. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[1] Díky za tip.

3. Apple User (www)
Fluid funguje naprosto paradne jako by to byla klasicka OSX aplikace. Vcetne minimalizace. Coz v OSX se da spis rict jako zavrit okno bez ukonceni procesu. Coz vyplyva logicky z principu OSX, kde okno neni aplikace jako ve windows.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.