Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a úprava vzhledu aplikace

Logo Firefoxu

S pomalu přicházejícím Firefoxem 3.0 přijdou i úpravy výchozího motivu vzhledu. Jak už jsem tu psal, snahou vývojářů je, aby Firefox vzhledově co nejvíce zapadal do prostředí, v kterém je spuštěn. Alex Faaborg, který se v Mozilla Corporation zabývá návrhy grafického rozhraní, ve svém blogu publikoval příspěvek shrnující, jakých změn se v této oblasti dočkáme ve Firefoxu 3.0.

Prvně, Firefox 3.0 bude na každé platformě vypadat odlišně. V návrzích ikon se rozlišuje vzhled pod Windows XP, Windows Vista, Linuxu a Mac OS X. Asi nejvíce odlišný bude „překvapivě“ vzhled pod Mac OS X, který je v současné době ve fázi prototypu. Ten si, pokud používáte vývojovou verzi Firefoxu 3.0 pod Mac OS X, můžete stáhnout a vyzkoušet. Jak již obrázky napovídají, vzhled bude daleko více ladit k Mac OS X a spolu s nativním vzhledem webových formulářů se bude jednat o příjemné novinky.

Zkrátka nepřijdou ani uživatelé Linuxu, kteří se setkají s vzhledem, který bude daleko více respektovat aktuální nastavení motivu vzhledu GTK aplikací. Nově se budou lišit vzhledy motivů pro Windows XP a Windows Vista. Jak je z návrhu patrné, některé ikony se budou lišit pouze drobně, jiné se dočkají úplně jiného zabarvení. Prozatím se samozřejmě jedná pouze o návrhy, které se mohou měnit. A kdy se jich dočkáme? Ve Firefoxu 3.0 Beta 2, který je plánován na 21. prosince, ještě nebudou, ale v poslední betaverzi bysme se plánovaných úprav vzhledu dočkat měli. Tato verze je prozatím předběžně plánována na přelom ledna a února.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Zeus
Nooo, vypadá to podle mě moc pěkně ... Překvapuje mě, že až na pár výjimek (třeba tlačítka Zpět/vpřed) se mně osobně líbí víc vzhled na Windows XP (jsem uživatel XP, takže super). Už se těším na další Milestony ...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.