Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Komerční banka bude podporovat Firefox

Logo Firefoxu

Velkou část styku s bankou v dnešní době řada lidí realizuje přes mobilní telefon či internetové bankovnictví. V souvislosti s produkty Mozilla byl ještě donedávna s internetovým bankovnictvím problém. Většina bankovních ústavů podporovala u svých internetových bankovnictví pouze Internet Explorer s tím, že podpora ostatních prohlížečů se nevyplatí. S příchodem a rozšířením Firefoxu se však karta začala pomalu obracet a taková podpora Firefoxu je dnes u internetových bankovnictví vcelku běžná.

Řada bank má podporu pro Firefox na stejné úrovni jako tu pro Internet Explorer, u zbytku lze bankovnictví s Firefoxem používat (i když ne vždy úplně bez problémů). Poslední velkou bankou u nás, kterou dosud nástup Firefoxu minul, je Komerční banka se svým bankovnictvím Mojebanka, které Firefox jednoduše nepodporuje. Nicméně, jak to vypadá, brzo bude.

Na webu Mojebanka se objevil přehled novinek internetového bankovnictví, které budou dostupné od 24. listopadu letošního roku. Mezi novinkami naleznete informaci, že od tohoto data bude aplikace Mojebanka a Expresní linka Plus dostupná i z Firefoxu 2.0. Nově bude kromě Windows podporován i Linux a Mac OS X. Pokud jsem informace dobře pochopil, nebude k Linuxu a Mac OS X poskytována podpora skrze telefonní klientskou linku. To ale řada uživatelů jistě oželí. Co se týče podpory prohlížečů, tak již zmíněný Firefox bude podporován plně tj. včetně podpory poskytované telefonní klientskou linkou. Podpora tedy bude na stejné úrovni jako pro Internet Explorer. Mimo to má být podporována Opera, Safari a Konqueror. U těch platí totéž o omezené telefonní podpoře jako bylo výše uvedeno pro Linux a Mac OS X.

Uvedené informace se vztahují k aplikaci Mojebanka. V technických podmínkách (pdf) si ještě přečetl o aplikacích MojeBanka – přímý kanál a Profibanka, které budou i nadále podporovat pouze Internet Explorer. Nejsem v bankovních službách zběhlý, takže nedokážu posoudit, kolik lidí tyto služby využívá, ale myslím, že většina lidí používá právě aplikaci Mojebanka. Pro ně jsou výše uvedené informace jednoznačně pozitivní.

Co dodat závěrem. Na podporu Firefoxu u Komerční banky se čekalo dlouho a nemohu si odpustit poznámku, že banka jaksi zaspala dobu. Osobně jsem ale rád, že se ledy hnuly a Firefox bude podporován. Řadě lidí ubude poslední důvod pro spouštění modré ikony na ploše a pro řadu dalších to může být důvod pro přechod na Firefox či jiný webový prohlížeč.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. lední brtník
postoj zpupných a líných programátorů webového bankovnictví nedonutilo přehodnotit pouze rostoucí procento ne-ie browserů. nadutí a líní programátoři prostě spoléhali na activex doplňky v prohlížeči. do verze ie6 - a možná i ie7 pod xp - je povolení activex prvků na otevřeném netu bezpečnostním průserem (uživatelé loni vykradených kont u spořitelny a kb nechávají pozdravovat). proto museli začít hledat řešení, které nepředpokládá nezabezpečený pc - a proto bankovnictví začne fungovat i v normálních prohlížečích.

2. DiGi
Lední brtník: Bohužel asi moc nevíš, jak takový "vývoj" aplikace pro bankovní sektor vypadá. První pravidlo je "pokud to funguje, nehrabej do toho", další pravidlo je "co není v zadání nám nezaplatí = nic navíc se nedělá" a třetí věc je, že je tam vše ukryto pod minimálně dvěma mezivrstvami Client-Server aplikací, kdy sebemenší hrábnutí do nějakých nižších věcí (např. ověření uživatele) se rovná překopání x úrovní ve frameworcích a dalších nadstavbách, které jsou zas sdíleny s dalšími nástroji. Nechci se zastávat KB, ale v době, kdy to bankovnictví vznikalo nebyly zrovna (alternativní) browsery v pozici, že by si mohli jakkoliv vyskakovat. Prostě v té době bylo skutečně IE to nejlepší, s čím se dalo na web dostat. To, že od té doby na bankovní aplikaci KB nešáhlo je ale věc jiná. Ale není to o programátorech ale o hlavounech :)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.