Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 2.0.0.9 brzy

Logo Firefox

Jak dnes informuje Mozilla Dev News, v souvislosti s poslední aktualizací Firefoxu na verzi 2.0.0.8 se u některých uživatelů vyskytly regrese, jejichž závažnost je považována za větší. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, že bude uživatelům brzy nabídnuta mimořádná aktualizace na verzi 2.0.0.9, která bude uvedené problémy řešit. Na tři z pěti hlavních regresí je k dispozici workaround.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. MiK
"Firefox will ignore the “clear” CSS property when used beneath a box that is using the “float” property."

Takže ti, co poctivě aktualizují, mají rozpadlý layout všech pozicovaných stránek? A nebo opravit všechny weby jen kvůli vadné verzi Gecka? Já nemám slov! QA!

2. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[1] Ne, přečti si detaily u příslušného bugu.
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=400406

3. MiK
[2] Ano, to jsem četl. Zaujalo mě, že se ta regrese objevila už na začátku srpna, ale opravena byla jen na trunku (Comment #7). A to proto, že všichni testují jen trunk a na branch se koukne jen pár odvážlivců (Comment #15). Přestože je to bug, na který narazí každý po pěti minutách používání prohlížeče (Comment #13), nikdo z testerů to neobjevil před zveřejněním nové verze. Chápu to špatně, nebo někdo vydal neupečenou housku?

Vývojáři odvozených produktů musejí mít radost, o webových vývojářích a konečně uživatelích nemluvě.

4. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[3] Ach jo Miku, nech prosím toho fanatismu. Tvůj názor, že vývojáři Firefoxu jsou flákači jsi tu už prezentoval. Teď k nim nejspíš přidáš vývojáře Gecka a celé QA. Neprávem. No budiž. Co se týče "Comment #13", tak sis to vyložil tak, jak se ti to hodilo a ne tak, jak to je. Dotyčný hovoří o svých webech, které nevyjadřují nic o tom, jak velký problém to v globálu je či není. Buď tedy objektivní.

5. MiK
[3] Měl by snad můj příspěvek jiný význam, kdyby ho podepsal někdo jiný?

To není žádný fanatismus, pouze konstatování. Faktem je, že byla jako stabilní vydána verze, která obsahuje natolik závažnou chybu, že způsobuje špatné zobrazení nezanedbatelného množství webů. Předpokládám, že clear je za floatem velice častý a záporné okraje nejsou žádná exotika. Přitom zjištění té chyby je velice jednoduché, což dokazuje, jak rychle na ni přišli uživatelé.

Vyvracet něčí argument tím, že budu snižovat význam jeho autora, je myslím zbytečné. Nemusím si překrucovat cizí komentáře, abych si udělal představu. Už ráno po aktualizaci FF si stěžoval kolega, kterému se stránky jeho projektu "najednou rozpadly" a pátral po příčině. Ostatně další duplicity odkázaného bugu během těch pár dnů svědčí o tom, že si toho všimlo víc lidí - neočekávám, že každý uživatel to jde hned zadat do Bugzilly.

Proti vývojářům jsem neřekl křivého slova, tohle je selhání těch, kteří zodpovídají za kvalitu vydávaného produktu. Oni jsou zodpovědní za to, že podobné chyby najdou a nepovolí vydání vadného produktu. Nevím, kolik placených či neplacených lidí se účastní testování vydávaných verzí, ale jejich zanedbání jistě ovlivní mnohem víc lidí.

Pokud je dnes Firefox vnímán jako ten, který takřka perfektně podporuje standardy pro psaní webových stránek a jako etalon kvality (a jsem moc rád, že už tak není vnímán jen MSIE), může řadě webových vývojářů rozpadlý layout předávaného projektu pěkně propotit košili. A před takovým manažerem, který nesleduje RSS MDC těžko vysvětlí, že "to je chyba Firefoxu". Nechtěl bych být v kůži někoho takového, a potom číst na odkazu výše, že "Most users won’t see any difference or experience any problems" - takové prohlášení prostě hraničí s pokrytectvím! Nebo je snad tohle objektivní?

A kdyby webových vývojářů, které to nějakým způsobem zasáhne bylo pár set, tak uživatelé se počítají na desetitisíce? To v globálu není velký problém?

Prostě oficiálně vydaná verze nevykazuje parametry, jaké by měla - v průmyslu se tomu říká "zmetek". Vydaná verze obsahuje několik chyb, které jsou hodnocené jako závažné a minimálně jedna z nich už je známa déle a je na ní fix. Ale nejspíš tomu někdo zodpovědný nevěnoval pozornost. A asi nejsem sám, kdo se nad tím pozastavuje (Comment #9). Kdepak, tohle opravdu není o tom, že jen já si o někom myslím, že je flákač.

Ale je mi jasné že pláču na špatném hrobě a marnost takového počínání. Jen mě přišlo smutné, kolik zbytečné práce to zanedbání lidem přinese.

6. spl!te
Dobře, tak jsme si spolu s MiK poplakali - a co s tím teď uděláme? Vezmeme FF a hodíme ho do koše protože v jedné verzi buguje core?

Ano MiK, má podle mě pravdu. A stejně tak je ale pravda že MF dělá dobrou práci a to, že jim utekl bug se prostě stává, s tím nic neuděláme, takže o čem se tu vlastně bavíme? Můžeme tak akorát počkat na aktualizaci a svorně nadávat že jsou to přece jen všechno hovada nejvjetčí, ale u toho nadávání to také zůstane...

Nebo vy jste ochotný vzít zdroják a opravit to?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.