Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 prý bude donášet Googlu :-)

Logo Firefoxu

Asi z důvodu finišující okurkové sezóny se na serveru SlashDot objevila informace, že Firefox 3.0 bude donášet Googlu informace o tom, jaké URL adresy uživatelé navštíví. A jak něco napíše SlashDot, okamžitě se najde řada magazínů a blogů, co uvedenou informaci tupě opíší, něco uberou, něco přidají a "senzace" je na světě. Ostatně, viděli jste Troškovu trilogii Slunce seno a tamní šíření drbu po vesnici? Počítám, že ano :).

Celé se to má pochopitelně jinak. Firefox od verze 2.0 obsahuje ochranu proti podvodným stránkám. Ta kontroluje adresy navštívených webových stránek proti lokální databázi podvodných stránek. Pokud náhodou navštívíte podvodnou stránku, zobrazí se vám varování. Uvedená databáze je ve výchozí konfiguraci pravidelně stahována z webových stránek společnosti Google podobně, jako když si váš antivirus pravidelně stahuje aktualizace databáze virů.

V nastavení prohlížeče pak máte možnost přepnout ověřování navštěvovaných webových stránek z lokální databáze umístěné v uživatelském profilu na online ověřování. V takovém případě se před každým navštívením webové stránky provede volání vzdáleného serveru, kterému se anonymně pošle URL stránky a on vrátí informaci, zda se jedná o podvodnou stránku či nikoliv. Ve výchozí instalaci Firefoxu, pokud si online ověřování aktivujete, je tímto poskytovatelem společnost Google. Uvedené rozhraní prohlížeče je ale navrženo obecně, takže libovolný poskytovatel dat o podvodných stránkách může nabídnout integraci s Firefoxem. Nutno podotknout, že v současné době mi není znám nikdo, kdo by uvedenou funkci mimo společnosti Google poskytoval. Na principu online ověřování funguje standardně Internet Explorer 7.0.

Pokud se tedy vrátím k uvedené dezinformaci, co vypustil SlashDot, tak není pravda, že by Firefox od verze 3.0 začal něco někam posílat. Ve zprávičce na SlashDotu hovoří o verzi 3.0, ale výše popsaná detekce podvodných stránek je tu od verze 2.0, ve verzi 3.0 byla jen vylepšena o detekci malware, ale princip fungování zůstal stejný. Zkrátka, nic se nikam bez vašeho vědomí neposílá :). A kdo je u nás vítězem o bezhlavé opsání bludu? ABCLinuxu a Cdr.cz.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Pavel
Jen drobná pravopisná poznámka - řekl bych, že se píše spíš Slashdot než SlashDot.

Jinak k tomu opisování - to je klasika, je to jednodušší, než něco zjišťovat samostatně...

2. Martin Hassman (www)
Devět z deseti českých zprávičkářů opíše anglickou zprávičku, aniž by výrazně zapojila šedou kúru mozkovou.

Na druhou stranu Pavle se tenhle FUD celkem poved a všichni ho v pravdě žerou. U CDR.cz mě to trochu překvapuje, měl jsem za to, že tam model redakce trochu funguje. U Abclinuxu mě to už nepřekvapuje, protože tam jako zprávičku lze prosadit snad už jakýkoliv nesmysl. Bohužel 8-( Ale co s tím, když to většině čtenářů nevadí.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.