Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak předejít ztrátě záložek při zkoušení Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Uživatel je tvor zvědavý, takže nepřekvapí, že vše nové musí vyzkoušet. Nejinak je tomu i v případě alfa verzí připravovaného Firefoxu 3.0. První věc, na kterou narazí, je zakázání nainstalovaných doplňků z důvodu nekompatibility s novou verzi a jak už to tak u vývojových verzí bývá, narazí zpravidla i na nějaké ty chyby. Zkrátka, používat vývojové verze jen tak bez důvodu (snahu pomoci s testováním apod.) se zkrátka nevyplácí. Říkejte to ale uživatelům. V souvislosti s vývojovými verzemi Firefoxu 3.0 je dobré si dát pozor na jednu záludnost související se záložkami.

Firefox 2.0 a starší verze si ukládají záložky do souboru bookmarks.html do uživatelského profilu. Ve Firefoxu 3.0 je pozadí práce se záložkami a historií založeno na databázové knihovně SQLite, takže se změnil formát ukládání záložek na disk a i jméno souboru. Tím je nyní places.sqlite. Záludnost, o které jsem mluvil výše, je potencionálně dána tím, že pokud nějaký čas používáte Firefox 3.0, a následně se rozhodnete používat opět Firefox 2.0, pravděpodobně se budete po startu divit, kamže se poděly záložky přidané ve Firefoxu 3.0.

Problém souvisí s výše zmíněnou změnou úložiště záložek. Pokud si tedy chcete vývojovou verzi Firefoxu 3.0 vyzkoušet, zkoušejte zásadně na jiném uživatelském profilu než nad tím, kde máte svá data. Předejdete tak řadě problémů. Pokud jste se dostali do situace, kdy potřebujete dostat své záložky z verze 3.0 do 2.0, není vše ztraceno. Přejděte do Správce záložek (v hlavní nabídce Bookmarks -> Organize Bookmarks). V hlavní nabídce otevřeného okna zvolte File -> Export, čímž vyexportujete záložky do staršího HTML formátu. Ten pak při ukončeném Firefoxu můžete nakopírovat zpět do uživatelského profilu.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. miniak
ja by som skor poradil aby si ludia vytvorili pre 3.0 alpha vytvorili samostany profil. a pripadne sa da este docielit, aby sa dali obe verzie spustit sucasne.

-no-remote -profile "D:\Data\Minefield"

2. v6ak
[0] Asi byste mohl k KE STAŽENÍ/Vývojové milníky a KE STAŽENÍ/Noční verze mohl přidat odkaz sem.
[1] Funguje -no-remote stejně jako set MOZ_NO_REMOTE=1
[-1]Mohl byste, prosím, zavést podporu [0]?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.