Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Gecko 1.9 a podpora atributu contenteditable

Logo Mozilly

Renderovací jádro Gecko 1.9 v posledních vývojových verzích podporuje atribut contenteditable, který je součástí připravované specifikace HTML 5. Nejedná se ani tak o novinku, která přichází s uvedeným návrhem specifikace, jako spíš o vlastnost, se kterou kdysi přišel Internet Explorer 5.5, a kterou živelně převzala řada jiných prohlížečů. Cílem HTML 5 je uvedený atribut popsat tak, aby byla v jednotlivých prohlížečích stejná implementace. Gecko doposud podporovalo pouze Midas, což je ekvivalent k atributu designMode pocházejícího původně taktéž z Internet Exploreru.

Atribut contenteditable lze nastavit libovolnému HTML tagu. Jeho obsah se poté stane editovatelný, takže bude bude umožňovat akce jako přesun kurzoru, výběr, vkládání a mazání textu či třeba zalamování. Pokud vás zajímá, k čemu je to celé vlastně dobré, pak je dobré vědět, že tento atribut nalézá uplatnění například u webových WYSIWYG editorů. Bližší popis atributu naleznete v MSDN

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Georgeek (www)
Chválím Mozillu za styl "contenteditable", hodil by se již nyní.

Ale co se týče standardu HTML 5, považuji ho za zbytečně velký krok zpět a věřím v životaschopnost paralelní verze založené na XML.

Osobně bych nejraději stavěl na XML, konkrétně XHTML 1.0, prosazení HTML 5 by silně poškodilo nejen mě.

Jsem zastáncem vývoje založené na plynulé evoluci XHTML 1.0 Transitional.

Důvodem pro mě je zefektivnění, snížení výpočetní náročnosti a hlavně zjednodušení za účelem snížení chybovosti aplikací založených na analýze webových stránek.

2. spl!te (www)
To snížení náročnosti je k smíchu, když někdo stáhne stránku s obrázky a se vším všudy řekněme za 5 sekund, tak už mě ta setina sekundy o co se to rychleji vykreslí nevytrhne.

Snížení chybovosti aplikace na analýzu stránek? Co to jako je? Validátoru je jedno o jaký jde dokument a pokud chcete přenášet obsah z jednoho webu jinam tak máme přece spoustu skvělých XML formátů typu RSS/ATOM... A při jejich jednoduché struktuře je ta vaše chybovost minimální.

3. Georgeek (www)
Sorry, ale asi zapomínáš, že abys mohl surfovat, musí hromada hlupáků naprogramovat hromady hloupých serverů, které jsou na rozdíl od Tvého počítače permanentně zatíženy, jsou tak úzkým hrdlem systému a pracují pro ně celé elektrárny. Hlavně, že jsi promluvil. Ještě něco?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.