Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Safari 3 Beta pro Windows

Logo Safari

Dlouhým spekulacím o tom, zda Apple přijde se svým webovým prohlížečem Safari ve verzi pro Windows, bylo dnes učiněno přítrž. Steve Jobs (CEO Apple) dnes na Apple Worldwide Developers Conference v San Francisku oznámil dostupnost Safari 3 Beta pro Windows. Pro Windows je tak k dispozici další webový prohlížeč. Nedalo mi to, abych si jej nevyzkoušel. Na domovské stránce je k dispozici ke stažení instalátor o velikosti 8,4 MB. Dostupná je i verze s přehrávačem Quicktime. Safari je k dispozici "pouze" pro Windows XP a Vistu, takže uživatelé starších systému jako Windows 2000 mají smůlu.

Safari pod Windows XP působí graficky poněkud nepřirozeně. Vzhled stránek je vyhlazovaný a se zobrazováním některých textů jsou problémy, takže se vám může stát, že namísto textu uvidíte dlouhé podtržítko. Dost možná tím, že mam anglickou verzi systému s českým nastavením. Prohlížeč působí hodně nestabilním dojmem. Jakýkoliv pokus o přístup do historie či záložek u mě způsobí pád prohlížeče. Počítám, že uvedené nedostatky jsou dány tím, že se blížila konference a vývojáři museli představit nějakou, byť hodně nedodělanou, verzi. Škoda, řadu uživatelů tyto prvotní chyby asi odradí.

Když jsem si tak procházel možnosti prohlížeče, pak jsem marně hledal něco, čím by mě Safari zaujal. Prostě nějaká šikovná funkce, kterou jinde nenajdu a kvůli které je Safari uživateli Mac OS X oblíben. Bohužel, na nic jsem nenarazil. Nemohu se zbavit dojmu, že Safari je pod Mac OS X populární díky své dobré integraci se systémem. Uživatelé Mac OS X nechť prominou uživatele neznalého tohoto systému.

Safari je tu pro Windows a toť asi zpráva dne. Pevně doufám, že vývojáři do finální verze odstraní hlavní nedostatky a vytvoří tak další kvalitní prohlížeč pro Windows. Zda si své uživatele najde, je otázkou, protože nenabízí nic unikátního. Vývojáře však potěší, že mohou své webové stránky testovat na Safari pod Windows – byť samozřejmě nenasimulují stejný vzhled jako pod Mac OS X. Zájemci stahujte a zkoušejte.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Martiner
Mě Safari na Windows XP nejde ani spustit -- po kliknutí na ikonu spadne s chybou...

2. wladow
A mne na Vistu ani nainštalovať. Počas inštalácie si posťažuje, že má chybný inštalačný balík a porúča sa...

3. Mazarik
Skor mi pride, ze safari je vynimocne tym, ze ma jedno z najlepsich zobrazovaci jadier medzi webovymi prehliadacmi, ktore sa prelieva do konqueroru.

4. helenka (www)
Jak říkám Mazarik, asi tak. :-)
O nějaké extra integraci nějak nevím. V macovi jsem nastavila výchozí Operu a pokud nějaká aplikace není tupec (tj. žádá Safari místo výchozího prohlížeče), tak je vše v pohodě... :-D

Výjimečnost: rychlost, rychlost. :-)

ad vydání nedodělku: ach jo, ten marketing... s operou 9.0 to bylo to samé.... jak já nadávala :-D

5. jam (www)
Poznámka k funkčnosti: Safari 3 beta funguje dobře jen na anglických Windows XP/Vista bez českého nastavení!

6. David Majda
Na anglickych Windows XP Professional SP2 mi Safari jede zatim naprosto stabilne (ale nezkousel jsem moc funkci, spis jen testoval zobrazovani webu).

Stranky, ktere jsem zkousel (nekolik desitek), Safari zobrazuje az na obcasne drobnosti tak, jak ma.

Jako uzivatel bych s nim byl na prvni dojem spokojen (kdyz odhlednu od nestandardniho vzhledu a chovani rozhrani).

7. David Majda
A jeste bych dodal linky na dva zajimave komentare na Slashdotu, prozrazujici neco o aktualnim vyvoji a moznych dusledcich verze pro Windows:

http://apple.slashdot.org/comments.pl?sid=238141&cid=19469017 (posledni odstavec)

http://apple.slashdot.org/comments.pl?sid=238141&cid=19469087 (2. odstavec)

8. JasnaPaka (www)
[3] To je možné, osobně nedokážu posoudit. Já to myslel spíš z hlediska koncového uživatele, protože jeho renderovací jádro nezajímá. Jeho zajímá jak je prohlížeč rychlý, co nabízí na funkce apod.

9. PetrTwo (www)
Smůla, také mi na XPčkách vyhodí chybovou hlášku :(

10. Jiří Bureš (www)
Na českých Windows Vista Ultimate mi Safari 3 běží a občas spadne.

Viz http://blog.converter.cz/index.php?p=1284

Na českých XP si ani neťukne.

11. G.Roll
Mam nainstalovane safari na Ceskych XP prof. i na Ceskych Vistach Ultimate a beha mi vcelku bez potizi a opravdu rychle jen pri spusteni aplikace se sem tam lehce zadrhne ale brouzdani je pak super rychly ;o))

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.