Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Proč nemusí být rozšíření kompatibilní s novou verzí aplikace Mozilla

V průběhu tohoto týdne vyjde Firefox 2.0 Beta 1, řada uživatelů podlehne pokušení a nainstaluje si ho, ačkoliv se bude jednat o vývojovou verzi a tudíž nic, co by si měli uživatelé instalovat. Jenže znáte je.

Tak jako v případě betaverzí Firefoxu 1.5 budou asi překvapeni, že ze seznamu nainstalovaných rozšíření se jich tak polovina zakáže a část z nich bude nadávat "na tu novou hroznou verzi Firefoxu" místo toho, aby nadávali na sebe, že nedali na doporučení ji neinstalovat a nainstalovali si ji.

Nicméně "chyba" nebude na straně nové verze Firefoxu. Každá nová verze aplikace Mozilla, která vyjde, může přinést změněné API pro vývojáře rozšíření. Aby se zabránilo nainstalování rozšíření, které není určeno pro danou verzi aplikace Mozilla, obsahuje každé rozšíření ve svém instalačním skriptu informaci, pro jaké aplikace je určeno a pro jaké verze. Do jiných "nepůjde nainstalovat".

Poznámka: Pod novou verzí aplikace rozumím její novou verzi – např. Firefox 1.0, 1.5, 2.0 apod. Na bezpečnostní aktualizace (např. 1.5.0.1, 1.5.0.2 apod.) se výše uvedené nevztahuje. Zde se totiž žádné API pro vývojáře nemění.

Pokud tedy máte nainstalované rozšíření, které je kompatibilní s Firefoxem 1.0 – 1.5, po aktualizaci Firefoxu na verzi 2.0 Beta 1 se zakáže (jak povolit). Autoři často aktualizují svá rozšíření pro nové verze až v době betaverzí produktů, pro které jsou určeny. Když pak vyjde nová verze produktu, je většina rozšíření pro novou verzi již aktualizována.

Rada tedy zní: instalujte pouze finální verze a ušetříte si spoustu problémů.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Lucifer
"...doporučení a nainstalovali si ji."

Tuším, že tam mělo být "nEinstalovali". Mohlo by to třeba někoho zmást... :D

2. JasnaPaka
Větu jsem trochu upravil. Díky za podnět.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.