Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak upravit rozšíření, aby fungovalo i v novější verzi Firefoxu

Přejdete na novější verzi Firefoxu, všechna vaše oblíbená rozšíření se zaktualizují, ale u jednoho neexistuje verze, která by byla s novější verzí Firefoxu kompatibilní. Co s tím?

Prvně je dobré se přesvědčit, zda novější verze rozšíření skutečně neexistuje. Pokud jste si rozšíření stáhli z webu CZilla, nemusí se jednat o nejnovější dostupnou verzi. Je to dáno tím, že lokalizované verze, které neobsahují lokalizaci přímo v oficiálním balíčku s rozšířením, mají aktualizační kanál nastaven na server CZilla místo standardního Mozilla Update. Může tak nastat případ, kdy na serveru Mozilla Update je novější verze v angličtině, ale česká verze není na serveru CZilla k dispozici (tudíž ani v aktualizačním kanálu).

Asi nejjistější je, vyhledat aktuální verzi rozšíření na serveru Mozilla Update. Pokud neuspějete tam, zvolte v hlavní nabídce Firefoxu volbu Nástroje -> Správce rozšíření, v zobrazeném dialogu vyberte dané rozšíření (pravděpodobně bude zakázáno), zobrazte si místní nabídku (pravé tlačítko myši) a z ní zvolte volbu Přejít na domovskou stránku. Tím přejdete na domovskou stránku rozšíření, kde se můžete přesvědčit, zda vámi nainstalovaná verze je skutečně poslední.

Pokud jste uspěli, je to dobré. Používate-li však pouze české verze rozšíření, výše uvedeným způsobem získáte s největší pravděpodobností verzi, která na vás bude mluvit anglicky. Pro tyto případy se můžete pokusit zmodifikovat poslední verzi, která je dostupná v češtině tak, aby fungovala i v novější verzi Firefoxu. Níže uvedený postup je platný pro všechna rozšíření, která v novější verzi Firefoxu nechtějí z důvodu hlášené nekompatibility fungovat. Uvedený postup lze aplikovat i na rozšíření pro Thunderbird.

Nejprve si opatřete instalační balíček rozšíření (soubor s příponou xpi). Změňte příponu na zip a z archivu vybalte soubor install.rdf. Jedná se o instalační skript, který má podobu jednoduchého XML souboru a je uložen ve znakové sadě Unicode (UTF-8). Otevřete jej ve vašem oblíbeném textovém editoru (ne Microsoft Word a podobné), který uvedenou znakovou sadu zvládá. Mně osobně se osvědčil obyčejný Notepad (Poznámkový blok).

Instalační skript obsahuje informaci o jméně rozšíření, verzi, autorovi apod. V druhé části jsou pak uvedeny aplikace, pro které je rozšíření určeno a pro jaké verze. Každá taková část je uzavřena do tagu <targetApplication></targetApplication>. Autoři většinou uvádí popisek, která část je určena pro Firofox, která pro Thunderbird, ale nemusí tomu tak vždy být. Část pro Firefox poznáte tak, že ve vnořeném tagu <id></id> je hodnota {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}. Pro Thunderbird je tato hodnota {3550f703-e582-4d05-9a08-453d09bdfdc6}.

To, co určuje, zda je dané rozšíření určeno pro tu či onu verzi Firefoxu, jsou hodnoty uvnitř tagů <minVersion></minVersion> (spodní hranice), resp. <maxVersion></maxVersion> (horní hranice). Nás zajímá právě hodnota <maxVersion>. Pro rozšíření, která nejsou kompatibilní s Firefoxem 1.5, je dobré nastavit hodnotu 1.5.0.*. Pokud používáte vývojové verze Firefoxu, nastavte si vyšší hodnotu. Např. 2.0 či 3.0.

Praktická ukázka, jak upravovaná část instalačního skriptu vypadá. Z ní je patrné, že rozšíření je kompatibilní s Firefoxem 0.9 – 1.5.0.* (hvězdička zastupuje libovolné čísto).

<em:targetApplication>
 <Description>
   <em:id>{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}</em:id>
   <em:minVersion>0.9</em:minVersion>
   <em:maxVersion>1.5.0.*</em:maxVersion>
 </Description>
 </em:targetApplication>

Upravený instalační skript pak zabalte zpět do archivu (přepište ten původní), změňte příponu balíčku zpět na xpi a rozšíření nainstalujte.

Další možností, jak povolit zakázané rozšíření či nainstalovat nekompatibilní rozšíření, je rozšíření Mr. Tech's Local Install. Na můj vkus je však toto rozšíření moc megalománské, takže jej spíše nedoporučuji.

Ve většině případů budete úspěšní a rozšíření bude fungovat k plné spokojenosti. Existují však případy, kdy tomu tak nebude. V takovém případě rozšíření odinstalujte a poohlédněte se po rozšíření s podobnou funkcionalitou (pokud existuje).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. SlovakSoft
MR Tech Local Install by som nenazval megalomanským, skôr je univerzálne alebo "všeužitočné". Iné ani nemôže byť, keďže vďaka nemu môžete rovno odinštalovať kopu iných rozšírení.
Je ich dokonca až 36:
http://www.mrtech.com/extensions/local_install/index.html#special_notes
Ja ho naopak vyzdvihujem vo svojom rebríčku na jedno z čelných miest. Väčšinou majú rozšírenia jednu alebo dve funkcie a potom ich má človek v zozname aj 50. MRTLI ide inou cestou, čo najviac funkcíí do jedného rozšírenia.

2. SlovakSoft
Ešte pridám jeden spôsob:
Otvoriť about:config a pridať do neho Nový reťazec a zadať jeho hodnotu na nižšiu verziu Firefoxu. Napríklad ak používaš 1.5.0.1, tak tam daj hodnotu 1.0 a potom nainštaluješ všetky rozšírenia, ktoré sú kompatibilné s verziou Firefoxu 1.0.

3. SlovakSoft
No super - zabudol som napísať názov toho reťazca:
app.extensions.version

4. Mazarik
Tak menit retazec s cislom verzie pre rozsirenia, nie je podla mna dobry napad. Potom totiz toto nastavenie straca zmysel.

5. SlovakSoft
Tak ale potom neviem, o čom je celý tento návod. O tom istom, ale zložitejšie - musíš vedieť vojsť do rozšírenia, musíš vedieť upraviť inštalačný súbor a zase to celé zabaliť. A musíš tak robiť pri kažom jednom rozšírení, ktoré nie je kompatibilné.
Je to len to isté, čo robí MR Tech Local Install, ale bez nutnosti jeho inštalácie.

6. JasnaPaka
Manuální editace mi přijde výhodná ze dvou důvodů:
1) Nemusím mít nainstalováno další rozšíření jen kvůli tomu, že chci povolit 1-2 rozšíření, které nejsou s novou verzí kompatibilní.
2) Není dobré používat předvolbu app.extensions.version pro tyto záležitosti. Představte si situaci, kdy je díky změně API verze rozšíření speciálně pro FF 1.0, jiná verze pro FF 1.5. To je případ třeba mého rozšíření File Title. Použití této předvolby vnese velký zmatek do aktualizací rozšíření z Mozilla Update. Z vlastní zkušeností vím, že to zkrátka není dobré řešení. Nedejbože, že na nastavení této předvolby zapomenete.

7. Vladimír
Upravit rozšíření zvládne samo rozšíření nightly tester tools. Kdyby ho na czille zveřejnili bylo by i lokalizované, jinak stahovat můžete také z http://hlina.wz.cz/ffex/nightly-0.7.9.11-cs-CZ.xpi

8. lední brtník
thx, konečně jsem se zbavil protivných nových verzí viewsourcewith a vrátil starou přímočarou 0.0.2

9. stitch
díky moc

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.