Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vylepšené možnosti captcha v phpBB 3.0

Před pár dny vyšlo phpBB 3.0 Beta1. phpBB je webová aplikaci pomocí které vytvoříte webové fórum snadno a rychle. Verze 3.0 je už dlouho očekávána, protože s sebou přinese celou řadu novinek.

Na nové verzi mě, krom jiného, zaujalo propracovaná implementace captcha. S captcha už jste se nejspíš setkali. Je to takové to čtení znaků z generovaných obrázků do editačního pole, čímž se má zamezit, aby web roboti neprováděli automatické přidávání příspěvků s často nevhodným obsahem.

Nevýhodou bohužel je, že jak se zlepšují obrany proti těmto robotům, zlepšují se taktéž i roboti, kteří jsou dnes schopni přečíst i některá captcha. Příkladem takového může být odečítání obrázků při registraci v phpBB 2.0.x. Donedávna spolehlivá ochrana proti robotům, co se jen registrovali ve snaze podstrčit do kolonky "www" odkaz na konkrétní stránku a získat tak přes zpětné odkazy lepší pozici v Googlu.

Dnes je bohužel tato ochrana v phpBB prolomena. Proto se netrpělivě čeká na finální verzi phpBB 3.0, která v administraci umožňuje velmi pěkně nastavit, jak se mají captcha generovat, takže se jejich čtení stane pro webové roboty téměř neřešitelným problémem. Další výhodou je, že lze tuto možnost aktivovat jak u registrace, tak u přidávání příspěvků neregistrovaných uživatelů.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.