Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak psát dotazy ve webovém fóru

Poměrně často se v různých webových fórech setkávám s problémem, že se tazatelé ptají na stále tytéž věci, jejich dotaz nedává smysl či je hodně špatně položen. Tento příspěvek berte jako takové krátké HOWTO, jak se lépe ptát či spíš, jak rychleji najít odpověď. Mým cílem není někomu nadávat, chci jen ukázat směr, kudy na to.

Před položením dotazu

Dříve než položíte dotaz, je dobré věnovat minutku hledáním odpovědi. Chápu, že nemáte čas hledat x hodin odpověď v hloubi Internetu, ale často naleznete odpověď po pár minutách hledání a nemusíte pokládat dotaz. Ušetříte tak spoustu času, protože nemusíte čekat x hodin či dní na radu, jak váš problém vyřešit.

Na hledání odpovědi existuje několik dobrých triků. Prvně se ve webovém fóru v příslušné sekci, kam chcete dotaz položit podívejte, zda v něm v horní části přehledu témat není téma typu "FAQ", "Často kladené dotazy" apod., kde se nalézají odpovědi na často kladené dotazy. Dost možná se tam nalézá odpověď na vaši otázku.

Každé webové fórum obsahuje funkci na prohledávání obsahu fóra. Pomocí klíčových slov (to co hledáte) můžete snadno nalézt téma, kde se někdo ptal na totéž a kde naleznete odpověď. Všimněte si, že opět ušetříte čas, který byste jinak strávili čekáním na odpověď na váš dotaz.

Pokud je webové fórum spojené s nějakým webem, dost často obsahuje sekce "Podpora", "Články" apod., kde můžete také nalézt odpověď. Taktéž může být součástí webu wiki, kde jsou umístěny odpovědi na často kladené dotazy a jsou slušným zdrojem informací.

Posledním dobrým zdrojem na nalezení odpovědi je fulltextový vyhledávač Google.

Jak položit dotaz

Najde se skupina lidí, která místo položení dotazu do fóra píše e-maily lidem, o kterých si myslí, že by mu mohli pomoci. Nedělejte to. Třeba já tazatele odkazuji na webové fórum, protože nejsem hotline na řešení problémů světa (nic ve zlém).

Pár tipů na položení dotazu:

  • Dotaz pokládejte do správné sekce fóra. Zvýšíte tím šanci, že vám někdo odpoví a navíc dobu odpovědi podstatně zkrátíte.
  • Volte rozumný nadpis (předmět). Není nic horšího než nadpis typu "Pomóc!" či nadpis, kde je pomalu více vykřičníků a otazníků. Pokud si někdo myslí, že tím zvýší šanci na odpověď, plete se. Řada lidí podobné dotazy rovnou ignoruje.
  • Text dotazu by měl být jasný a se všemi důležitými údaji. Je špatné, když člověk, který může poradit, ani po trojím přečtení neví, na co se tazatel ptá. O příspěvcích, kde kolikrát nevím, kde začíná a končí věta, ani nemluvě. Pište proto srozumitelně a přikládejte všechny důležité informace, které se mohou hodit tj. v případě řešení problémů: v čem nastává, jak nastává apod.

Pokud se budete držet těchto rad, v drtivé většině případů dostanete odpověď.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. von banhoff
jj proto je dobré do záhlaví diskuse dát link na staré otázky, ale najdou se experti, kteří záhlaví ignorují, pro ty jsou tu čtyři magická písmena RTFM nebo spíše UFG (česky ZZGW což znamená zkus píp píp Google píp píp) :)

2. von banhoff
jelikož mi to sežralo link tak to zkusím znovu: http://stare.cz/otazky/index.html

3. Adam Hauner
Uživatelé uvažují dle mého názoru naprosto jinak, takže s tímto návodem nejsou kompatibilní (to, že se podobné návody neustále objevují a trpělivě uživatelům předkládají, je pro mne důkazem mých slov). Pokud chce uživatel *poradit*, zeptá se a nebude nic hledat ani pročítat, protože v tom nevidí cestu k řešení svého problému. Uživatel také často nezná správnou terminologii pro popsání problému, resp. setkal se s prvním problémem a nedokáže jej odlišit od jiných.

FAQ či znalostní bázi by si měli tvořit ti, co odpovídají, aby si ušetřili vlastní práci odkázáním na konkrétní odpověď či překopírováním této odpovědi.

4. von banhoff
ti co odpovídají to většinou dělají z vlastní dobré vůle a povězšinou na budování nějaké znalostní databáze nemají čas...

5. doctor pp
taky se učím

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.