Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak v Thunderbirdu obnovit smazaný e-mail

Čas od času se vám může stát, že si v Thunderbirdu smažete zprávu, kterou jste smazat nechtěli a rádi by jste ji nějakým způsobem obnovili. Jak na to?

Pokud se dostanete do stavu, kdy jste zprávu smazali (bez přesunu do složky Koš), ukončete Thunderbird a před jakoukoliv další akcí proveďte zálohu uživatelského profilu. Tím zaručíte, že se v případě nepovedení obnovy dostanete do původního stavu. Následně v uživatelském profilu vyhledejte podsložku Mail, v ní váš uživatelský účet a soubor se jménem složky, kde jste e-mail odstranili.

Tento soubor je ve formátu MBOX, což není nic jiného než obyčejný textový soubor v určitém formátu. Pokud v Thunderbirdu smažete e-mail, ve skutečnosti se pouze označí jako smazaný, ale fyzicky v souboru zůstane. Jeho fyzické odstranění proběhne až použitím volby Provést údržbu složky v místní nabídce nad složkou (pravé tlačítko myši).

Zvolený soubor tedy otevřete v obyčejném textovém editoru stylu PSPad a vyhledejte vámi smazaný e-mail. Nad textem e-mailu je jeho hlavička. Vyhledejte řádek začínající X-Mozilla-Status:. Hned vedle něj je hodnota. Nejčastěji bývá 0001 (e-mail je zobrazen ve složce) či 0009 (e-mail je označen pro smazání a není ve složce vidět). Celá úprava tedy spočívá v tom, že hodnotu 0009 změníte na 0001. Jednoduché, že?

Několik poznámek závěrem:

  • Uvedená návod platí i pro SeaMonkey/Mozilla Suite.
  • Popis je psán pro poštu ke které přístupujete přes protokol POP3 (nejčastější případ).
  • Jako textový editor pro editaci rozhodně nepoužívejte Microsoft Word či OpenOffice Writer. Nemuselo by to dopadnout dobře.
  • Uvedená návod vám nepomůže, pokud po smazání e-mailu zvolíte volbu Provést údržbu složky. V takovém případě je e-mail odstraněn nenávratně.

Doufám, že tento návod budete potřebovat co možná nejméně.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. hm?
nic proti vaší snaze poradit lidem, ale ty čísla mají bejt 0009 a 0001. to první znamená, že mail není vidět, jelikož je smazaný a ten druhý, že je zobrazen.

2. JasnaPaka
Díky za upozornění. Opraveno.

3. sk-nic
a ak tam maily sú, sú označené X-Mozilla-Status: 0001
a napriek tomu ich nemám v inbox (imap účet)?
Omylom som zaškrtol v Nastavení účtov - Offline a miesto na disku - odstrániť okrem posledných 30 mailov.

Ten texták má 140 MB

4. MiK
Nejen 0009 a 0001, ale i 0008 a 0000 a další.
http://www.eyrich-net.org/mozilla/X-Mozilla-Status.html?en

5. Josef
Ani ne tak komentář jako spíš dotaz. Dají se nějak (extenzí, či něčím podobným) v smazat duplicitní zprávy pošty. Mám jich tam požehnaně. Děkuji za rady a nápady, honsa@chello.cz.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.