Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Tvorba software v praxi: ochrana identity produktu

Jedna z věcí, kterou si nejspíš nikde nepřečtete a naučí vás až praxe, je ochrana identity softwarového produktu. Představte si situaci, kdy dostanete skvělý nápad na prográmek. Nápad zrealizujete, výsledek je úspěšný a problémy začínají.

Když jsem začal tvořit program MozBackup, mým cílem bylo vytvořit něco, co dosud nebylo a s věcmi jako je ochrana produktu jsem si nelámal moc hlavu. Nejspíš proto, že úspěch, který se dostavil, moc neočekával. Dneska je program k dispozici v 39 jazycích a stáhne se měsíčně 20 – 30 tisíc kopií. Tím se nechci chlubit, pouze konstatuji jako vzorovou ukázku.

První chyba, které jsem se dopustil, bylo porušení ochranné známky cizího produktu. Původní jméno programu bylo totiž Mozilla Backup. Název vznikl vcelku jednoduše. Program slouží k zálohování uživatelských profilů aplikací Mozilla, tak prostě Mozilla Backup. Problém byl, že "Mozilla" je ochranná známka. To mi došlo až zpětně. Program jsem tedy přejmenoval na MozBackup.

V tomto případě bych hlavní problém neviděl ani tak v užití ochranné známky, jako spíš ve faktu, že se produkt podle jména k něčemu "hlásí". Možná vám to bude znít trochu humorně, ale řada lidí považovala Mozilla Backup jako produkt Mozilla Fundation (nyní Corporation). A teď si zkuste představit, že někdo vytvoří produkt nevalné kvality, spojí ho s vaším jménem a uživatelé jej začnou nevědomky považovat za váš produkt. To by se vám jako autorovi asi moc nelíbilo. (P.S: MozBackup je samozřejmě kvalitní produkt :).

Podobná situace asi panovala o programu Windows Commander (nyní Total Commander), který byl nucen se na základě tlaku Microsoftu přejmenovat. Podle mého názoru nevadilo Microsoftu ani tak to jméno, jako spíš fakt, že tento program řada uživatelů považovala za jeho výtvor.

Rada by mohla znít: Pozor na název produktu. Dejte pozor, zda jméno vašeho produktu nemůže budit dojem, že jej vytvořil někdo jiný. Uškodíte sami sobě. Totéž se týká i opačného případu tj. když někdo bude "parazitovat" na jméně vašeho produktu. Nenechte si to líbit, v rámci možností se braňte.

Podobná situace se týká webu. Nedovolte, aby web produktu někdo přebíral, lokalizoval a umísťoval jinde na webu. Bude si tak "hrát na autora programu" a vy na to doplatíte.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.