Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.5 vyhrál v porovnání využití paměti prohlížeči

Logo Firefoxu

Asa Dotzler z Mozilla Corporation se ve svém blogu zmínil o porovnání využití paměti jednotlivými prohlížeči. V rámci testu byly porovnávány Firefox 3.5 RC, Google Chrome 3.0 Dev, Safari 4.0 pro Windows a aktuální podoba vyvíjené Opery 10. Všechny prohlížeče byly postupně zkoušeny na 150 nejpopulárnějších stránkách dle Alexy. Z testu dopadl nejlépe Firefox 3.5 a to ve všech třech sledovaných ukazatelích (maximální využití paměti, průměrné využití paměti či konečné využití paměti). Ve dvou kategoriích si vedl nejhůře Google Chrome, v jedné pak Opera 10. Těžko říci, nakolik lze výsledky testu brát jako fakt, spíše bych je bral orientačně. Jednotlivé prohlížeče se liší množstvím kešovaných dat v paměti, jsou srovnávány stabilní verze s vývojovými a třeba Google Chrome v testu dojíždí díky multiprocesové architektuře.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Martin Hassman [openID] (www)
Zajimave by bylo provest test s Chrome s vypnutym spoustenim novych procesu (napr. z command line). Ciste orientacne by me zajimalo, jak velky je to rozdil. Ale to Asa urcite neudela 8-)

2. David Majda [openID] (www)
[1] Viz mail vývojáře Chrome (http://groups.google.com...eeb3a2), který si zkusil část testu spustit sám:

Normal chrome used 561MB vs Firefox's 146MB.
Single process chrome used 176MB vs Firefox's 153MB.

3. Jirka
Práce s pamětí a kešování je konkrétně u opery nastavitelný prakticky od teoretický nuly až po dlouhodobý kešování všeho možnýho s hrozným "požerem" prostředků. U FF to asi nebude o tolik jiný, i když já osobně jsem v současným FF 3 možnost konfigurace těchhle věcí nenašel. Ostatní neznám.
Ale už jen z toho, jak široce lze upravit právě operu, bych tenhle test bral opravdu jen jako orientační zajímavost. Tomu odpovídá i to, co psali p. Hassman a Majda o Chrome.
Jen pro zajímavost, moje opera teď zrovna žere 66 MB paměti (asi 3 h provozu, rádio, stahování z rapidu, asi 10 otevřených oken).

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.