Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Přehled výkonnostních zlepšení Firefoxu 3.5

Logo Firefoxu

Připravovaný Firefox 3.5, jehož čtvrtá betaverze vyjde v druhé polovině dubna, nepřináší pouze nové funkce, ale též řadu zlepšení z hlediska výkonu. Patrně nejčastěji propíranou záležitostí je rychlost vykonávání JavaScriptu. Ta je v případě Firefoxu 3.5 3-4x rychlejší v porovnání s Firefoxem 3 a přibližně 10x rychlejší než tomu bylo u Firefoxu 2. Rychlost vykonávání JavaScriptu je přitom důležitá i pro běžné uživatele, protože velká část kódu za grafickým rozhraním Firefoxu je napsána právě v JavaScriptu.

Zajímavých zlepšení bylo též dosaženo v rychlosti načítání a vykreslování webových stránek. Ve Firefoxu 3.5 by měla být oproti předchůdci 2x rychlejší práce s DOM, což se projeví zrychleným vykreslování zejména složitějších stránek. Uživatelé na pomalejším či nestabilnějším připojení pak ocení funkci DNS prefetching, která na zobrazené stránce automaticky dohledává k nalezeným adresám IP adresy příslušných serverů, což zrychlí případný přechod na tyto stránky.

Zrychleních bylo dosaženo i při práci se záložkami a historií. Firefox má též novou vyrovnávací paměť obrázků a fontů, což se projevuje zejména snížením paměťových nároků. V případě fontů je paměťová úspora znatelná zejména na Linuxu. Novinek v oblasti výkonu je ale pochopitelně více a detailnější přehled těch hlavních naleznete v Mozilla Wiki.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.