Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.6 a vylepšená postranní lišta historie

Logo Firefoxu

V posledních vývojových verzích Firefoxu 3.6 se můžete setkat s lepším členěním historie v postranní liště. Možná si ještě pamatujete, že starší verze Firefoxu měly ve výchozím nastavení omezenu délku historie navštívených stránek jen na několik dní. Tomu odpovídalo o členění postranní lišty historie, kde se navštívené stránky členily do složek dle dnů s tím, že poslední volba byla Starší než 6 dnů.

Ve Firefoxu 3 došlo k podstatnému zrychlení práce s historií a ta se nově ukládá po 90 dní. Z toho je patrné, že podobné členění ztrácí trochu význam. Ve Firefoxu 3.6 je nově členění realizováno lépe, jak si ostatně můžete všimnout na následujícím obrázku.

Ukázka grafického prvku keyhole

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. josefec
Nejsem tak docela programátor, takže to berte jako laický dotaz, ale proč třeba takovouhle drobnou určitě nenáročnou a snad ani žádné bugy nevytvářející vymakávku vývojáří neumístí ještě do Firefoxu 3.5.

Poslední dobou mi totiž přijde, že Firefox ve vývoji nejde příliš napřed, a když už něco nového vymyslí, tak implementace trvá značně déle než jinde. Porovnejme IE 8 s jeho akcelerátory a nyní v rané fázi vyvíjený Taskfox; je to krok stejným směrem, ale chlapci z Microsoftu jsou v trochu pozdnější fázi tohoto kroku. Nebo změny v javascriptovém enginu, které přinesou významné zrychlení a které oddalují vydání Firefoxu 3.5 o měsíce, zatímco jinde jsou schopni "zrychlovat javascript" rychleji.

Je to snad tím, že třeba v Opeře nevylaďují tak důsledně všechny bugy, které to přináší, nebo není vývojářské prostředí Firefoxu tak produktivní?

2. heptau (www)
Osobne to vidim jako problem toho ze je to nova funkce, ktera by mohla zavlect nejakou novou chybu a verze 3.5 je jiz ve fazi, kdy se chyby pouze opravuji. To je problem vyvoje pro vetsi mnozstvi lidi. Pokud budete vyvijet nejaky program pro 100 lidi, nebude takovy problem kdyz bude obsahovat nejake chyby, byt treba vaznejsi a ktere je mozne relativne rychle opravit a vsech sto lidi donutit si novou verzi nainstalovat, takze muzete mit v podstate stale beta verzi (teoreticky to jde aplikovat i na webove aplikace, protoze tam, v pripade chyby, zaktualizujete jen web a vsem se to zmeni na verzi aktualni). Bohuzel zvolit takovy postup pro program pro miliony lidi je dost nerealne. Driv jsem to take nechapal, ale od te doby co si delam nejaky program pro cca 200 lidi chapu co k tomu vyvojare vede.

3. v6ak (www)
Ohledně historie: tady bych se začlenění do 3.5 nedivil a zde asi jde hlavně o UI. Otestovat to samozřejmě potřeba je, ale mohlo by se to stihnout. BTW Postoj "v tomto nelze udělat žádnou chybu" není zrovna profesionální a byl mnohokrát falzifikován.
A ohledně JS: Co já vím, tak jde o zásadní změny v architektuře a dá se celkem pochopit náročnost těchto změn. Na Zdrojáku se tomu někdo věnoval blíže. Je pochopitelně potřeba pro porozumění určitá úroveň programátorských znalostí/schopností - ne ani tak znalost konkrétního jazyka nebo zkušenosti, spíš schopnost si ty metody interpretace představit. (K tomu je samozřejmě aspoň základní znalost nějakého programovacího jazyka prakticky nutná a zkušenosti jsou výhodou.)

4. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Osobně bych se do srovnání Ubiquity (resp. Taskfoxu, který ještě vlastně nikdo neviděl) a akcelerátorů v IE 8 nerad pouštěl. Co jsem měl možnost vidět demonstrace akcelerátorů IE 8, tak to byly ukázky, kde se označený text podhodil webové službě a tím to skončilo.

Ubiquity umožňuje začlenit výstup webové služby přímo do existující stránky. Lze tak například označit text a dát jej webové službě na překlad, který automaticky nahradí původní text ve stránce. Nejsem si jist, zda tento způsob, který je z mého pohledu zajímavější, akcelerátory zvládají. Skoro bych řekl, že ne, ale třeba se pletu

5. v6ak (www)
[5] Možná by to šlo nějakým ošklivým trikem přes javascript:, ale nemusí. V každém případě si nemyslím, že i pokud by to šlo, tak by to hodně lidí dělalo.
Jinak souhlasím, že Ubiquity jde patrně dál. Ale má jednu nevýhodu: AFAIK všechno je privilegované. Samozřejmě, šlo by to obejít i dalším rozšířením, které by přidávalo třeba akcelerátory jako Command co Ubiquity, ale...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.