Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Koncept nového panelu z dílny Mozilla Labs

Logo Firefoxu

Mozilla Labs na nás doslova chrlí zajímavé projekty a koncepty. Tentokrát přichází s návrhem na řešení nového panelu. Když ve Firefoxu otevřete nový panel, zobrazí se vám povětšinou prázdná stránka. V ostatních prohlížečích se na stránce nového panelu buď zobrazují informace, co by mohl uživatel dělat dále či se zobrazí náhledy nejčastěji navštěvovaných stránek.

Koncept Mozilla Labs, který je dostupný v rámci samostatného rozšíření pojmenovaného About:Tab, přichází se stránkou, která po pravé straně zobrazuje náhledy nejnavštěvovanějších stránek ve formě náhledu. Po jejich levé straně jsou navíc zobrazeny odkazy na články/příspěvky na stránce. Nejedná se přitom o nic jiného než o zobrazení nadpisů z RSS, které stránka nabízí.

Po levé straně stránky se pak nabízí akce dle kontextu. Pokud máte například ve schránce uložen text, nabídne se jeho vyhledání ve výchozím vyhledávači. Máte ve schránce uloženu adresu? Nabídne se vám její zobrazení na mapě. Cílem About:Tab je prezentovat koncept nového panelu jako stránku, kterou nebude nutné konfigurovat, bude se snažit uživateli na základě kontextu usnadňovat jeho práci a bude nenásilná. Uvidíme, zda a v jaké podobě se tento koncept objeví v nějaké budoucí verzi Firefoxu. Pokud jste uživateli Firefoxu 3.1, máte možnosti si koncept vyzkoušet a říci svůj názor.

Ukázka konceptu About:Tab

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Míra
Tak jsem si to zkusil. První načtení docela zablokuje firefox, že se sním nedá pracovat. Jakmile se ale načtou, je již vše v pohodě.

Takže to první spuštění chce holt trpělivost :)

2. Kajmik
No nevím, okno mi přijde takové docela nevyužité a prázdné. Když mám ve schránce třeba moji mailovou adresu, tak ji taky přenese a to se mi už vůbec nelíbí.
Jinak mi přijde, že řešení jiných prohlížečů (Opera, Chrome a Safari v nové betě) jsou lepší. Osobně když už něco použít při otevření nové stránky, tak třeba rozšíření New Tab King http://www.newtabking.com/ Pokud by na levé straně byla možná editace sloupce ShortCuts a možnost prodloužení sloupce Most Used Bookmarks, tak by to bylo ideální.
Pokkud budeš mít chvilku, tak to prosím hoď do připomínek pod koncept, má angličtina je docela kostrbatá :(

3. Qwert
Celé to působí moc prázdně. Miniatury najdete při pravém okraji ve svislém seznamu. Vývojáři se až moc snažili, aby příliš nerušili až je to na škodu...

Doplněk nemá žádné nastavení. Já osobně nemám rád, když si něco nemůžu nastavit. :) Má radši možnosti volby a to autoři opomenuli.

Konkurence to má vyřešený o mnoho lépe (Opera, Google Chrome).

4. adam green (www)
Hey - this is Adam from newtabking. I saw the posting on the new extension we did and wanted to follow up - look forward to hearing from you! newtabking[at]gmail.com

5. Floyd
Hlavně doufám, že to nebude pracovat s historii navštívených stránek apod. Protože nevím, co myslí tím inteligentním rozhodováním. Proč není možné si nic nastavit!? Mimo to historii, cookies apod. mažu při každém ukončení Firefoxu.
BTW těším se na diskrétní režim prohlížení.

6. JasnaPaka [openID] (www)
Drobný dodatek. Dnes uvolněná verze 0.0.19 přesouvá náhledy nejnavštěvovanějších stránek napravo a celkově mění vzhled nového panelu.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.