Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

PostBox, poštovní klient postavený na Thunderbirdu v neveřejné betaverzi

Logo Thunderbirdu

Loni v září jsem prvně mluvil o PostBoxu, připravovaném poštovním klientu postaveném na Thunderbirdu. Na tomto klientu je zajímavé mimo jiné to, že jako hlavní vývojář u něj figuruje Scott McGregor, bývalý hlavní vývojář Thunderbirdu. Včera večer mi dorazil e-mail o dostupnosti neveřejné betaverze, takže jsem měl možnost si PostBox vyzkoušet.

Jak jsem již zmínil, PostBox vychází z Thunderbirdu, což ale na první pohled nemusí být patrné. Vzhled je totiž odlišný a postranní lišta se složkami má též jinou podobu, než kterou známe z Thunderbirdu.

Vzhled PostBoxu

Jak je z prvního obrázku patrné, PostBox obsahuje možnost prohlížet zprávy v panelech tj. funkci, se kteoru příjde například připravovaný Thunderbirdu 3. PostBox však narozdíl od něj či třeba SpiceBirdu neobsahuje integrované rozšířní Lightning, které se stará o správu kalendáře a úkolů. Zato přináší zajímavé panely s databází příloh, obrázků, odkazů a e-mailových adres, které se ve spravované poště vyskytují. PostBox si totiž přijatou poštu indexuje, což přináší zajímavé možnosti. Osobně se mi asi nejvíce zalíbila možnost si u konkrétního kontaktu rychle zobrazit všechnu poštu. Není však problém totéž udělat s přílohami či odkazy.

Část postranní lišty, která je označená „Favorite Topics“, není v zásadě nic jiného než štítky známé z Thunderbirdu 2. V tomto případě fungují automaticky jako složky, takže klepnutím na konkrétní „štítek“ zobrazíte všechny zprávy, které mají konkrétní štítek přiřazeny. Patrně nejzajímavější funkcí související se správou pošty je podpora pro konverzace, kdy můžete přehledně v jednom okně vidět celou historii komunikace s konkrétním člověkem.

Konverzace v PostBoxu

Ačkoliv PostBox neobsahuje integrovaný Lightning, obsahuje jednoduchou správu úkolů (TODO). Přidání nového úkolu je dostupné přímo z hlavní lišty PostBoxu a umožňuje zadat pouze nadpis úkolů a jeho popis. Ve složce s poštou se pak tváří jako e-mail, jen má nastaven speciální příznak. PostBox hodně sází na vyhledávání, což dokazuje i upravené vyhledávací pole v pravém horním rohu, které je rozklikávací a uživatel má možnost využít detailnější vyhledávání.

Rozšířené vyhledávání v PostBoxu

Pod tlačítkem Promote na hlavní liště se skrývá možnost poslat zprávu do Twitteru, FriendFeed či si otevřít okno Facebooku. Myšlenka zajímavá, ale dle mě patří něco takového spíše do webového prohlížeče než poštovního klienta. Co ale určitě zaujme nejednoho uživatele Thunderbirdu je možnost ke kontaktu přiřadit více e-mailových adres či fotku. Ani jedno z toho v současné době Thunderbird neumí, což vadí nejednomu uživateli.

Závěrem

Kdybych měl PostBox ve stručnosti ohodnotit, pak jednoduše konstatuji, že se mi líbí. Nepřináší sice nic revolučního, ale určitě je to poštovní klient, který má řadě uživatelům co nabídnout. Jak jsem již na začátku zmínil, v současné době je k dispozici verze 1.0 Beta 4 ve formě neveřejné betaverze. „K dispozici“ je pro Windows a Mac OS X tj. verze pro Linux není dostupná. K samotnému PostBoxu se určitě ještě vrátím a rozepíšu se o dalších novinkách, na které narazím.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. pipboy (www)
Je nějaké info ohledně importu mailů (čehokoli) z Thunderbirdu?

2. sway (www)
A bude někdy verze pro Linux? Nebo to je vývoj čistě Win/Mac OS X? Aby potom ještě nevznikal další fork ve formě Linuxové verze:)

3. Woodstock
ad 1 - import je stejný jako u Thunderbirdu...

Jinak mě zaujala přímá podpora pro picasaweb galerie. S tím je přidání přílohy ve formě fotek z galerie hračka. A taky mě zaujalo, jak jsou vyřešené kontakty...

4. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Ano, možnost importu z Thunderbirdu tam je.
[2] O Linuxové verzi nejsou žádné informace.

5. Silencer
Počítá se v budoucnu s integrací kalendáře?

6. Zeus
Jak se stanu neveřejným betatesterem, prosím? Je to uzavřené pro vývojáře, nebo mají i běžné programátorské negramoty, kteří pouze testují funkčnost? S Windows 7 beta a Minefieldama (resp. Shiretokama) bych si udělal sbírku - zatím mi vše funguje :-)

7. JasnaPaka [openID] (www)
[5] Žádné informace o budoucích plánech nejsou.
[6] Na jejich stránce (http://www.postbox-inc.com/) mají formulář, skrze který se můžeš přihlásit k notifikacím, když bude dostupná verze. Já se takhle přihlásil na podzim a předevčírem mi dorazil e-mail s odkazem ke stažení.

8. wagoon (www)
Tak ty zalozky chci do thunderbirdu! :)

9. al
Abych pravdu řekl, původně jsem si myslel, že jde o novou verzi Thunderbirdu (http://www.mozillamessaging.com). Ten bych viděl mnohem raději, protože jsem si za poměrně dlouhou dobu, co ho používám zvykl a vyhovuje mi.

10. Jarda
Poměrně hezké rozhraní, čisté, přehledné. Trochu mi ale děsí info, že je aplikace založená na kódu Thunderbirdu, což jistě odradí nejednoho zájemce. Vzpomeňme s pietou smutný osud Eudory poté, co se její vývojáři snažili zbastlený thunderbirdí kód použít k "vylepšení" do té doby výborné, avšak rychle zastarávající Eudory.

BTW: Nepřipomínají vám některé "novinky" až příliš věci známé už nějaký pátek z Foxmailu (implementace Správce souvislostí, Správce příloh, jednoduchá správa úkolů, přepracované vyhledávání v indexované databázi, více adres přiřazených jednomu kontaktu aj.)?

V každém případě budu projekt dál sledovat...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.