Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Ve Firefoxu dojde k upravení otevírání do panelu

Logo Firefoxu

Jednou z často používaných funkcí Firefoxu je možnost otevřít odkaz na stránce v novém panelu. Funkce je dostupná pomocí prostředního tlačítka myši stisknutého nad odkazem či pomocí volby v místní nabídce. Nově otevřený panel je pak umístěn na konci lišty s panely tj. za všemi otevřenými panely. A zde by právě mělo dojít ke změně a nově by se takto otevřené panely měly otevírat hned napravo od aktuálně vybraného panelu. Změna bude zahrnuta do aktuální vývojové verze Firefoxu (trunk) a měla by se stát součástí Firefoxu, který vyjde po verzi 3.1. Zda se uvedená změna chování zahrne i do Firefoxu 3.1 nebylo dosud rozhodnouto.

Obdobně jako je plánovaná úprava chování ve Firefoxu funguje nyní otevírání odkazu do nového panelu v Internet Exploreru či v Google Chrome. Opera má pak stejné chování jako aktuální verze Firefoxu a připravovaný Internet Explorer 8 navíc hlavičky panelů otevřených z aktuálního panelu zabarvuje do skupin.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Uživatel
Snad to půjde vypnout. Řazení na konec mi vyhovuje.

2. Stružák (www)
No hurá! V současnosti kvůli tomu používám rozšíření a teď snad svítá na lepší časy. :-) Krok správným směrem. 8-) Pro uživatele, kteří pracují s velkým množstvím panelů je to, dle mého, funkce k nezaplacení.

3. Soustruh (www)
Tak já třeba používám velké množství panelů, ale i když jsem otevírání hned vedle aktuálního panelu chvíli testoval, tak jsem se radši vrátil ke klasickému chování.

Souhlas s Uživatelem, snad to půjde vypnout - na můj vkus poslední dobou Mozilla až moc často mění lety prověřené chování a nedává možnost volby. (Viz odstranění možnosti mít tlačítko pro otevření nového panelu na Liště navigace a jeho trvalé a naprosto stupidní umístění zcela vpravo vedle panelů. Ano, vím, že se pracuje na tom, aby se dalo umístit kamkoli, a taky momentálně používám aspoň rozšíření, které ho vrací na původní místo hned vedle adresy vlevo, ale původní rozhodnutí dát ho pryč tam bylo a bylo špatné. :-/)

4. Albert (www)
Jen to ne. To je jedna z veci, ktera dela Chrome nepouzitelnym pro ty, kteri si rozklikavaji panely a teprv potom je ctou.

5. manik
Dříve jsem taky koukal na otevírání záložek vpravo od současného panelu skrz prsty, ale s rozšířením Tab Mix Plus jsem si na to hodně rychle zvykl. Jde tu totiž o zdánlivou drobnost, kterou např. Chrome postrádá. A to nastavení stylu "nepřečteného panelu", což výrazně ulehčuje orientaci v panelech (jinak by mi to přišlo nepoužitelné). Další poměrně důležitou věcí je nastavení který panel se má vybrat po zavření současného. Doufám, že budou tyto nastavení k dispozici, jinak změna víceméně postrádá smysl :)

6. CZgMar
Souhlas s Albertem a Uživatelem. Nesouhlas se Stružákem. Doufám, že pokud to nepůjde vypnout, napíše někdo rozšíření, aby se panely otevíraly jako dříve.
Jsem na FF dost zvyklý, a když někdy musím pracovat s IE, vždy mě vyděsí, kde se mi ty nové panely otevírají:-)

7. DiGi (www)
Ach jo, kdyby raději rovnou začlenili TabMixPlus přímo do Firefoxu a nechali toto rozhodování na preferencích jednotlivých uživatelů. TabMixPlus je přesně to rozšíření, které dává Firefoxu obrovskou výhodu nad jakoukoliv konkurencí.

Teď po čisté instalaci Firefoxu 3.1 člověk stráví půl hodiny nastavování věcí tak, aby fungovaly jako dříve.

8. Mishack
Souhlas s 1., 3., 4.
Snad to pujde prenastavit. Ve FF mam pri praci obvykle otevreno neco kolem 20 panelu a predstava, ze neco vyhledam, otevru si nekolik zajimavych odkazupanelu a pak zacnu zbesile proklikavat panely, kde se mi to vlastne vsechno otevrelo ... ne dekuji. Otevirani na konci mi zcela vyhovuje. Cokoli otevru mam na konci zalozek - jednoduche, prehledne.

(Ale co clovek, to nazor :) )

9. Stružák (www)
Přesně. Co člověk to názor. A proto se snad všichni shodnem na tom, že když to bude nastavitelné, budou spokojení všichni. 8-)

10. v6ak (www)
[9] No něco na tom je, ale dnes tento názor už nezastávám tak skalně. Jde tu o běžného uživatele, který nechce nic nastavovat. Který dialog pro nastavení v životě neviděl. A který nemá tušení, co tam může jít nastavit. O uživatele, který chce jen nainstalovat a používat. Chce, aby se to chovalo tak, jak si právě představuje a vůbec ho nezajímá, že to z principu tak nejde úplně vždy. (Když to někdo chce pokaždé jinak a nezajímá se o logiku UI, tak prostě bude nadávat.) Jde o uživatele. Který chce prostě jen říct "Just works!".

11. Schyzofrenyk [openID] (www)
[10] Ovšem to mluvíš jen o defaultním nastavení... Lidi se ovšem očividně děsí toho, že by defaultní nastavení bylo změněno a zároveň by bylo učiněno jediným možným. Rozhodně bych se přikláněl k variantě přidat nové chování jako další volbu, ale defaultně nechat staré. Ostatně to tak Firefox dělal u více vlastností, když se podívám trochu zpátky.

12. v6ak (www)
[11] No to se na to díváš z našeho pohledu - co chci, to si nastavím. Nám je výchozí nastavení celkem fuk.
Ale já jsem psal o uživatelích, kteří o nastavení možná tuší, že něco takového existuje a jen po aplikaci chtějí, aby se chovala zrovna tak, jak si právě přejí. Chtějí konstatovat "just works".

13. Schyzofrenyk [openID] (www)
[12] S prvním odstavcem souhlasím.
Chápu, že pro běžné uživatele je výchozí nastavení často to jediné, které kdy použijí. Proto si myslím, že by bylo moudré, aby se vlk nažral a koza zůstala celá - tedy aby nám byla dána možnost vybrat si a jim se zachoval současný stav, se kterým je očividně většina uživatelů spokojena.
Ono "just works" bych v tomto případě viděl jako "just works like before". Jako opak bych viděl "Co to sakra má znamenat?" v případě, že se nové chování rovnou nastaví jako výchozí.
Pokud jsi tím měl na mysli nějaký pokročilejší algoritmus výběru, kam se nově otvíraný panel umístí, jsem celkem pro, ale opět bych byl všemi deseti za zachování možnosti vypnutí této vlastnosti.

14. v6ak (www)
Co se týče nastavení, tak nejsem proti. Je to pochopitelně dobrá věc. Jen jsem chtěl říct, že není vhodné se spoléhat na "možnost nastavení to jistí". Právě kvůli běžným uživatelům.
Ono "just works like before" je celkem diskutabilní. Je tu otazka, zda to těm uživatelům předtím vyhovovalo. A pokud ano, pak se tu nabízí otázky jako jestli toto přece jenom nevyhovuje víc a jestli bude těžké si na to zvyknout a podobně.
Rozhodně se nechci nazývat znalcem situace, ale pokud nějaký výzkum ukázal, že je to ve Firefoxu "špatně", nemyslím si, že by se měla držet zpětná kompatibilita za každou cenu jen proto, že se někdo někdy rozhodl "špatně".
Ohledně komplexního algoritmu: bylo by to zajímavé, i když nevím, jestli to chci, ale nemyslel jsem to tak, i když to tak mohlo vyznít. Myslel jsem tím, že vybrat dobře výchozí nastavení může být hodně těžké. Musí se vybírat pro všechny uživatele bez rozdílu. Přitom "problém" může nastat i v rámci jednoho uživatele, protože by si to představoval pokaždé jinak. U lišty panelů by se mi to taky tak hodilo. Mám otevřeno často mnoho panelů a vytvářejí se mi z nich skupinky. Je tedy blbost dávat panel na konec, protože se tím skupinky rozbíjí.
Jenže když například něco hledám, tak mám někdy víceméně frontu (PriorityQueue) pro stránky. Když najdu tě výsledcích zajímavou stránku, zařadím ji do fronty. Pokud najdu zajímavý odkaz na jiné stránce, též si jej zařadím do fronty.
Dnes nemám "vytáčené" spojení, což je jeden z důvodů, proč mi vyhovuje více první způsob. Ale radši bych kombinoval.
Koneckonců, třeba důvodem pro změnu (byť opožděně) je právě upouštění od vytáčeného spojení.

15. contrast
skvele a konecne, ja doteraz pouzivam addons, mne absolune nevyhovuje ked to hadze nakonie, je v tom strasny bordel, jednoznacne mi je lepsie ked to hodi hned za zalozku z ktorej to bolo otvorene.

16. Monrico
Pri zkouseni Chrome jsem si na tuhle funkci zvykl a ted mi ve FF dost chybi. Takze pro me dobra zprava i kdyby treba nebyla defaultne zapnuta.

17. Schyzofrenyk [openID] (www)
[14] Řekl bych, že nejvíc hardcore člověk bude využívat nejnovějších funkcí prohlížeče tak, že si bude pravidelně stahovat noční buildy nebo aspoň betaverze a RC. Méně náročný uživatel se spokojí se stabilní verzí, kterou si nastaví podle svého a pořádně ji nadopuje rozšířeními. Ještě méně náročný uživatel se často vykašle na rozšíření a mění jen nastavení. A ten úplně "běžný uživatel" se často ani do nastavení nepodívá. Kromě první jmenované znám uživatele ze všech těchto skupin. Většinu z nich vždycky víc naštvalo, když se něco zaběhlého změnilo, než že by je rozumná změna potěšila. Zatím jsem si FF 3.1 nevyzkoušel, ale přijetí této změny mezi uživateli je diskutabilní asi stejně jako "just works like before"; jako jednoznačně pozitivní bych ho neoznačil. Nejsem si jistý, jestli nějaký výzkum mezi uživateli v této oblasti proběhl - možná kdyby proběhl, vyřešilo by to naši otázku.

Otázkou takového podobného komplexního algoritmu se zabýval i autor článku odkazovaného v textu. Správně komentoval fakt, že když se vývojáři snaží myslet za uživatele až moc, je to často ke škodě.
Defaultní nastavení budí rozhodující první dojem i u lidí, kteří si chtějí Firefox jenom vyzkoušet. Pokud je odradí, což se třeba Opeře kvůli poměrně zvláštnímu ovládání nejspíš stane často, je to problém. Musí tedy být kompromisní, ale zároveň dostatečně osobité, aby zvládlo ukázat přednosti celého programu. Souhlasím, toho dosáhnout je opravdu těžké.
Požadované chování "pokaždé jinak" je obvykle těžko splnitelné i pro pokročilého uživatele, natož pro člověka typu "just works". V případě panelů by to šlo vyřešit nějakým vkusným přepínačem módu otevírání panelů, který by ovšem ve výsledku zvyšoval složitost ovládání, což je proti filozofii Firefoxu.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.