Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vyšel Spicebird 0.7

Logo Mozilly

Vzpomínáte si ještě na Spicebird? Jedná se o aplikaci integrující poštu, organizaci času a úkolů a další části do jedné aplikace. Její první verze s označením 0.4 vyšla letos v lednu a trochu jsem se o ní rozepisoval v článku na serveru Root.cz. Balík je zajímavý tím, že je založen na Thunderbirdu a Lightningu a snaží se v zásadě o podobný směr, jakým se ubírá vývoj Thunderbirdu 3 tj. integrací poštovního klientu s nástrojem na správu času.

Od vydání Spicebirdu 0.4 uběhl nějaký ten čas, tak se pojďme podívat, co na nás autoři vymysleli nového. Verze 0.7 přichází hned s několika novinkami. Tou první je integrace komunikačního frameworku Telepathy, který vám dává možnost komunikace pomocí řady IM protokolů jako Jabber, ICQ, AIM, MSN a další. Zde zamrzí, že dle slov autorů nefunguje protokol ICQ u verze pro Windows.

Zajímavou novinku přinesla souhrnná stránka programu, která nově umožňuje zobrazovat Google Gadgets, což jí dává pěkné možnosti co se týče jejího přizpůsobení.

Ukázka Google Gadgets

Již dříve byla avizována podpora pro blogování. Ta by měla být integrována v poštovním klientu, který obsahuje nový typ účtu, který umožňuje psát a posílat nové příspěvky do blogu stejným způsobem, jako když píšete nový e-mail. Co se týče podpory různých API, je podporován WordPress, Drupal, Windows Live Spaces, MetaWeblog API a několik dalších. Uvedenou funkci se mi však bohužel nepodařilo rozchodit. Patrně nějaká chybička :(.

Integrovaný kalendář nově přichází s podporou Google Calendar, kde se patrně se jedná o integraci rozšíření Provider for Google Calendar. Samotný Google pak kromě integrace Google Gadgets a přímé komunikace s Google Calendar dostal více prostoru v podobě samostatné volby ve vytváření nového účtu, která vám umožní nakonfigurovat příjem pošty z GMailu, událostí z Google Calendar a zpráv z Google Talku v jednom kroku.

Okno s vytvářením účtů služeb od Google

Další novinky, jako například možnost skrýt části aplikace, které nevyužíváte, lze považovat spíše za méně významné. Kromě řady oprav zaujme též informace, že Spicebird 0.7 je založen na druhé alfa verzi Thunderbirdu 3 a vývojové verzi Lightningu 0.9. Spicebird má být nově lokalizován do více jak 10 jazyků a to včetně češtiny. Lokalizované verze prozatím nejsou k dispozici, ale patrně se tak stane v dohledné době.

Spicebird 0.7 je prozatím k dispozici ke stažení v angličtině a to pro Windows a Linux. Dostupných je i několik doplňků.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Joelp (www)
Ke stažení je i český jazykový balíček: http://files.spicebird.org...cs.xpi

Není bohužel ze 100% přeložen (jen 99,42%), protože mám tak trochu problém s překladem některých řetězců a Tomáš na to očividně nemá vůbec čas.

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Díky za info.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.