Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Aktuální rychlostní srovnání JavaScriptových enginů

Logo Firefoxu

Páteční návštěva Google Developer Day 2008 v Praze a zejména přednáška Madse Sig Agera o JavaScriptovém enginu V8 Google Chrome mi připomněla, že už jsem si delší dobu nedělal porovnání rychlostí dnešních JavaScriptových enginů. Okolo jejich vývoje je v dnešní době docela živo, takže jakmile jeden tvůrce oznámí zajímavý výkonnostní posun, je velmi brzy přebit jiným. Docela nevděčná role.

Vzal jsem si tedy tři JavaScriptové enginy, které se dnes vzájemně předhání a udělal si aktuální porovnání. U každého z nich jsem si vzal jeho aktuální stabilní verzi a poslední vývojovou. Nešlo mi totiž o klasické porovnání, kdo je nejrychlejší, ale spíš o ukázání rychlostního posunu, které aktuální vývojové verze přináší. Pro srovnání jsem ještě přidal poslední stabilní verzi Opery. Internet Explorer v seznamu nenaleznete, ale jakmile vyjde jeho další stabilní verze, určitě se k porovnání verzí 7 a 8 dostanu samostatně.

Porovnával jsem tedy následující prohlížeče (resp. jejich JavaScriptové enginy):

  • Firefox 3.0.3 a vývojovou verzi 3.1 build 20081025 (JavaScriptový engine SpiderMoney)
  • Safari 3.1.2 a vývojovou verzi Safari založenou na WebKitu r37894 (JavaScriptový engine SquirrelFish Extreme)
  • Google Chrome 0.2.149.30 a vývojovou verzi Chromium 0.3.155.0 (JavaScriptový engine V8)

Jako testy jsem si vzal populární SunSpider od tvůrců WebKitu a Dromaeo od Johna Resiga, zaměstnance Mozilla Corporation. Test jsem prováděl pod Windows Vista na notebooku s dvoujádrovým procesorem a 4 GB paměti. U obou níže uvedených grafů platí, že čím menší hodnota, tím rychlejší vykonání testu a lepší výsledek. Výsledky berte orientačně, dle konfigurace PC a platformy se mohou výrazně lišit. Zkratkou „NB“ v grafu označuji vývojové verze (nightly build).

SunSpider

Výsledky testu SunSpider

Dromaeo

Výsledky testu Dromaeo

U obou testů je patrné, že aktuální vývojové verze prohlížečů dosahují výrazně lepších výsledků. Aktuálně je na tom asi nejlépe JavaScriptový engine SquirrelFish Extreme, který je součástí WebKitu u webového prohlížeče Safari. Jak už jsem ale na začátku tohoto příspěvku říkal, za týden může být vše jinak. Rychlostí posun je určitě pozitivní zprávou pro všechny uživatele a vývojáře. Naskýtá se jen otázka, nakolik jej dokáží dnešní webové aplikace využít.

Aktualizace: Nahrál jsem nový graf výsledků SunSpider testů. U vývojové verze Firefoxu 3.1 jsem neměl zapnuté úpravy označované jako TraceMonkey ač jsem myslel, že je aktivovány mám. U testu SunSpider jsou tak vývojové verze prohlížečů přibližně na stejné úrovni.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. eee
Mozna blby dotaz, ale zapnuls v FF3.1 TraceMonkey? AFAIK je v FF3.1 zatim stale defaultne vypnuty ...

2. Payne
Tiez si myslim, mne totizto dava Firefox 3.0.3 4388ms a najnovsi build Firefoxu 3.1 2169ms. Cim sa to priblizne vyrovnava...

3. JasnaPaka [openID] (www)
[1][2] Díky za upozornění. Měl jsem za to, že jsem aktivoval obě předvolby (viz https://wiki.mozilla.org...ceMonkey), ale ve skutečnosti jsem měl aktivovánu pouze jednu. Nahrál jsem novější graf a přidal vysvětlující text. Díky.

4. Petr (www)
A co IE8?

5. JasnaPaka [openID] (www)
[4] Viz text v příspěvku. "Internet Explorer v seznamu nenaleznete, ale jakmile vyjde jeho další stabilní verze, určitě se k porovnání verzí 7 a 8 dostanu samostatně."

Jinak řečeno, nemam tu k dispozici legální image Windows s IE 8 Beta 1. Možná nějaký MS poskytuje, ale nekoukal jsem.

6. Marek
Win XP, Firefox 3.0.3, 2 GB RAM, E6550

SunSpider JavaScript Benchmark Results
Total: 2779.8ms +/- 1.3%

Nezpomalily to ty Visty nejak? ;)

7. Joelp (www)
To že se liší výrazně na platformě jsem poznal. Nedávno jsem si dělal podobný test (viz blog.). Ale na takové hodnoty jako ty se nedostanu. U Dromaea mám 15k ms a u SunSpideru 3k ms (FF3.1b2pre).

A to mám výkonnější stoj jako ty:

Intel Core 2 duo (2,1 GHz)
2 GB RAM
Linux (kernel 2.6.27rc8)

8. v6ak (www)
Paradoxní je, že Webkitové prohlížeče si vedou lépe v testu "od Mozilly" a naopak :-D

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.