Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Arora, zajímavý webový prohlížeč postavený na WebKitu

Logo Arory

S webovými prohlížeči postavenými na renderovacím jádře WebKit se v poslední době roztrhl pytel. Webový prohlížeč Safari je pro Windows k dispozici již nějaký ten pátek, začátkem září vyšla první verze Google Chrome, která na WebKitu taktéž staví a hned několik projektů se snaží přinést WebKit pro Linux. Dnes jsem shodou okolností zaregistroval zajímavý webový prohlížeč Arora.

Arora je multiplatformní webový prohlížeč založený na již zmíněném renderovacím jádře WebKit a snaží se být jednoduchým webovým prohlížečem. Ačkoliv se jedná o prohlížeč ve vývoji, první dojem není vůbec špatný. Na celém prohlížeči je znát, že je hodně inspirován Firefoxem pro Linux, což není vůbec na škodu. Řada klávesových zkratek je totiž stejných, takže uživatel Firefoxu si bude připadat „jako doma“.

Nikoho asi nepřekvapí, že prohlížeč obsahuje prohlížení v panelech, pole pro rychlé vyhledávání na webu, záložky či historii. Naopak chybí detailní informace o stránce, místní nabídka je též skromná a na ukládání kompletních stránek i s obrázky může uživatel zapomenout. Naopak na to, že se jedná o jednoduchý webový prohlížeč, překvapí funkce pro obnovení zavřeného panelu a funkce „private browsing“ pro soukromé prohlížení webu bez zanechávání stop.

Jak jsem již zmínil, Arora je webový prohlížeč ve vývoji, který se snaží být multiplatformní. Na domovské stránce tak naleznete kromě instalačního balíčku pro Windows i deb balíček pro Linux. Potěšující je, že prohlížeč je lokalizován i do češtiny.

Hlavní okno Arory

Předvolby

Záložky

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Leo
Nechápu proč se to nejmenuje Aurora.

2. Roj (www)
Vystrel z Aurory octartoval novou eru v dejinach lictva a webu!

3. Qwert
Název se mi taky moc nelíbí, ale ona mě zlobí i čeština, která není úplně dokonalá - všechno není počeštěno... i když většina je česky, ale je vidět, že je tenhle prohlížeč ve vývoji... Na to že je postaven na jádře WebKit je to dost ubohý. Není žádný důvod, proč zvolit tenhle prohlížeč. Ničím není moc výjimečný, snad je jen nadprůměrně obyčejný. :)

4. peppin0
Dobre by bylo uvest i neco z historie projektu.. napr. ze to puvodne nebylo vubec minene jako normalni prohlizec, jen ukazka integrace WebKitu do QT knihovny - jednoduchy widget s adresnim radkem a oknem pro vykresleni stranky, cili je to vlastne jen 'vedlejsi produkt' :) I v dnesni dobe je prohlizec dost kompaktni (autori udavaji mene nez 10.000 radek kodu - nevim o prohlizeci, ktery by mi nastartoval rychleji - coz je v porovnani napr. s FireFoxem skutecne drobecek) a pritom zvlada vse potrebne pro bezne pouzivani. S prichodem QT 4.5 navic pribude jeste podpora netscape pluginu (cili napr. Flash).
[3] Nejspis jste zvykli pouzivat featurami napechovanou Operu nebo FireFoxe (sam na nej nedam dopustit - bez FireBugu ani ranu), ale vemte si, jak dlouho tu uz jsou a jak velke spolecnosti za nimi stoji.. Arora je (pokud je mi znamo) vyvyjena komunitou. Rikate sice 'na to, ze je postaven na jadre WebKit', ale dival ste se, co ono jadro vlastne dela? Vzdyt na interfacu to neni vlastne nic jineho, ze to velke vykreslovaci okno :) Sprava historie, zalozek, taby a vse ostatni si uz musite dopsat sam a to je podle me ten 'prohlizec'.

5. Logo (www)
Sláva Firefox prostě někomu nedá pokoj :) Tenhled WebKitový projekt možná má také svoji budoucnost...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.