Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 a podpora věrných barev u obrázků

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3 je podpora věrných barev u obrázků, která například umožní věrné zobrazení barev obrázků na webových stránkách, které si s sebou nesou uložené profily barev (ICC profiles). Ačkoliv se původně počítalo s tím, že bude podpora ve výchozím nastavení zapnuta, nakonec se tomu tak nestalo. Příčiny byly jednak výkonostní, druhak se naráželo na problémy s některými zásuvnými moduly, u nichž zapnutá podpora způsobovala nekorektní vykreslování. Na podpoře věrných barev u obrázků se však po vydání Firefoxu 3 znovu zapracovalo a v aktuálních vývojových verzích Firefoxu 3.1 je podpora znovu aktivována. Oproti Firefoxu 3 se ale podpora vztahuje pouze na obrázky, které si s sebou nesou uložené profily barev. Obdobnou formu podpory dnes volí i webový prohlížeč Safari.

Ke konfiguraci popisované funkce slouží předvolba gfx.color_management.mode na konfigurační stránce about:config. Výchozí hodnota je 2, která zajišťuje, že budou věrné barvy aplikovány pouze na obrázky s uloženými profily barev. Hodnota 1 zajistí aplikování uvedené funkce na všechny obrázky a hodnota 0 funkci vypne. Pokud si budete s uvedenou funkcí hrát, musíte po změně hodnoty znovu spustit Firefox. Jaký rozdíl může být v zobrazení obrázků bez a s podporou popisované funkce si můžete porovnat na následujícím obrázku.

Porovnání barev ve FF 2 a 3 u obrázků s profily barev

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Kalimero (www)
Páni. Tak děkuju tomuto článku za vyřešení mého problému. Stalo se mi totiž, že na flickru http://www.flickr.com...ej-vasicek/ se moje fotky s FF3.1 zobrazovaly naprosto v pořádku. Najednou jak přišel firefox 3.5 tak mě všechny fotky naprosto ztmavly. Bohužel se tedy nekonal reálnější efekt ale bylo to prostě tmavší. Ostatní prohlížeče nic. Uplně sem si stím lámal hlavu a v configu zikoušel měnit různé věci. Až tato hodnota opravdu pomohla. Včil se jen bojím že to tak vidí každý s novým FF. Respektive jaktože se mě to přeplo až u 3.5 a jaktože jiní lidé co to zkoušeli tak to viděli stejně ve FF novém tak IE?
Mám windows 7 64bit.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.