Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Pár slov o Google Chrome

Logo Google Chrome

Vydání nového webového prohlížeče Google Chrome zaregistrovala pravděpodobně řada z vás a i já jsem ho před pár dny zmiňoval v souvislosti s rychlostí JavaScriptu. Vzhledem k tomu, že jsem si na něj přečetl na webu řadu názorů a pár dní jej zkouším, řekl jsem si, že by nebylo úplně od věci k němu také napsat pár slov. Google Chrome se mi totiž líbí.

O tom, zda se Google někdy pokusí přijít s vlastním webovým prohlížečem, se diskutuje řadu let. Že to Google s vlastním webovým prohlížečem myslí vážně, jsem si začal myslet v souvislosti s odchodem Bena Goodgera a Darina Fischera, dvou významných vývojářů, od Mozilly právě do Google. Tehdy se psal rok 2005 (nebo 2006?) a docela by mě zajímalo, zda už to tehdy nebyl plánovaný krok. Spíše si ale myslím, že nikoliv. Řadu souvislostí v tomto ohledu zmiňuje zajímavý článek na Wired.com, kde si mimo jiné můžete dočíst, že první prototyp prohlížeče od Googlu byl vytvořen v roce 2006. Zakladatelé Google, Larry Page a Sergey Brin, však chtěli vlastní prohlížeč již dříve (rok 2001), ale Eric Schmidt, který tehdy nastoupil na pozici výkonného ředitele, byl proti. Společnost dle něj ještě nebyla dostatečně silná.

V článku mě ale nejvíce překvapila informace, že o plánech vlastního webového prohlížeče z dílny Google věděla Mitchell Bakerová, kdysi výkonná ředitelka Mozilla Corporation. V řadě příspěvků o vydání Google Chrome jsem si přečetl, že je tento prohlížeč útokem Google na Firefox. Zástupci Googlu ovšem tvrdí, že tomu tak není a nechtějí, aby to tak bylo vnímáno. Že to tak bude vnímáno si prý sami uvědomovali, a proto o tom s Mitchell Bakerovou hovořili. Jak na více místech uvádí, mají zájem o existenci dalších silných otevřených webových prohlížečů. Proto to prý zohlednili ve volbě licence produktu. Jednoduše chtějí, aby části kódu mohli přebírat i ostatní prohlížeče. WebKit to tak už ostatně dělá.

Osobně si myslím, že důvod, proč se Google pustil do vlastního prohlížeče, je snaha o oslabení vlivu Microsoftu na poli webových prohlížečů a oslabení uzavřených řešení na webu obecně. Pod uzavřenými řešeními teď myslím Flash, Microsoft Silverlight tj. technologií, které jdou proti „filozofii“ Googlu, která dnes staví hlavně na HTML/JavaScriptu. Ne nadarmo se společnost snaží ovlivnit podobu připravované specifikace HTML5, která je do jisté míry protipólem uzavřeným řešením, kterým se snaží „konkurovat“. Vše zmíněné totiž ovlivňuje primární business společnosti.

V úvodu jsem zmínil, že se mi Google Chrome líbí. Jedná se o jednoduchý webový prohlížeč, na kterém je patrné, že se inspiroval existujícími prohlížeči a navíc přidal něco vlastního. V řadě diskusí tak dnes můžete narazit na hádky fanatických příznivců toho či onoho prohlížeče, jak se hádají, kým se Google Chrome více inspiroval. Osobně je mi to jedno :-). Kdybych měl shrnout, co se mi na Google Chrome nejvíce líbí, tak bych asi zmínil jednoduchost a rychlost. Naopak černý puntík ode mě získává za nástroj Google Update, který se nainstaluje spolu s prohlížečem na pozadí, dělá cosi bez mé kontroly a nejde odinstalovat. Mnohokráté zmiňované problémy s licencí produktu považuji spíše za komický omyl.

Bude zajímavé sledovat, jaký tržní podíl Google Chrome získá. Některá velmi odvážná tvrzení říkají, že by mohl získat stejný podíl jako Firefox do konce roku. Osobně ale podobné názory považuji za výstřelky okurkové sezóny než za reálnou úvahu. Sám si netroufám tipovat a to ani v tom, na čí úkor svůj podíl získá. Bude ale zajímavé sledovat, jakým způsobem bude chtít Google „vnutit“ svůj prohlížeč uživatelům Internet Exploreru. Tudy totiž vede cesta k úspěchu, která rozhodně nebude lehká.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
No Google chce IMHO zvětšit příjmy z reklamy a je mu jedno přes který prohlížeč to bude. Asi mu nejde tolik o uživatele Firefoxu, kteří mají Google jako výchozí vyhedávač, jako o užvatele IE.

Jinak nedávno jsem viděl domovskou stránku Googlu a na ní AFAIK byl odkaz na stažení GChrome. Teď to tam ale nevidím. Google asi ví, že jsem si to stáhnul.

2. Rudidlo [openID] (www)
Sám jsem také Google Chrome vyzkoušel a na běžné prohlížení se stává mým výchozím prohlížečem.

3. Magor
http://www.emag.cz...oogle-updater/

4. Tom
[3] dávno není pravda....

5. standa.e
Také jsem vyzkoušel, také mne nadchl - ale válčil stále s mym Sunbelt Kerio Firewallem v potvrzovacim nastaveni. Ac jsem ho ve Firewallu povolil, stale na mne vyskakovaly potvrzovaci hlasky, az jsem to vzdal a Chrome odinstaloval. A pak se dostavil sok - Firewall zada o potvrzeni spojeni pro Google updatera, ktery v systemu racil zustat. Nakonec jsem ho ze systemu vymlatil rucne jak z Documents and settings, tak - uzasna vec - i z planovace uloh! Alespon ze mel Google tolik slusnosti, ze updater pojmenoval logicky, ze se dal dohledat. Kazdopadne mne ale tento pristup velmi rozhneval. Ze se nas Chrome pri instalaci na instalaci updatera nepta jsem ochoten akceptovat, protoze v EULE je, tusim, povinnost uzivatele umoznit Googlu update produktu (I kdyz i o tom se da vest dost ostra debata - clovek neco instaluje a za 14 dni muze mi v pocitaci cosi zcela odlisneho) - ze mi aplikace ale po sobe zanecha podobnou havet i po jejim ODINSTALOVANI je, podle mne, hrube poruseni etiky. Pro mne byl jednoduse ten cerny puntik tak veliky, ze zacernil do te doby pozitivni dojem.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.