Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 Alfa tento pátek

Logo Firefoxu

Zdá se, že uvolnění alfa verze Firefoxu 3.1 je plánováno na tento pátek. Vývoj je již zmražen a probíhá testování, do kterého se můžete zapojit testováním RC verze. Alfa verze přinese některá vylepšení, která se nestihla do Firefoxu 3 jako například vylepšené vyhledávání v adresním řádku či náhledy stránek při přepínání panelů. Více novinek je pak plánováno do betaverze, která by měla být dostupná v srpnu. V ní se mimo jiné objeví několik novinek pro vývojáře jako například novinky v podpoře CSS (např. podpora pro stahování fontů), úprava podpory offline úložiště dle aktuální podoby specifikace HTML5 či vylepšení podpory SVG. Uvolnění betaverze je předběžně plánováno na srpen.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Soustruh (www)
Taky vám připadá, že je vývoj Firefoxu oproti Opeře strašně pomalý? :-( Viz ta proslavená chyba objevená dva dny po vydání, na jejíž opravu se čekalo tak dlouho... Neříkám, že to bylo nějaké extra bezpečnostní riziko, ale prostě celkové je pružnost reakce vývojářů na cokoli výrazně horší.

2. Soustruh (www)
Jen bych dodal, že čekat dalších minimálně 5 měsíců na minoritní verzi 3.1 se mi zdá také poněkud přehnané :-(

3. Rom
Pomalý vývoj? Ale aspoň ve FF 2 i 3 funguje vše jak má a né jak třeba ve zmiňované Opeře, která si potrpí na standarty ;)

4. (anonymní uživatel)
Rom: Bohuzel nikdy si Opera nemuze potrpet na standarTy. Je to totiz uplny nesmysl...

5. Skanda
Já nevim, že s tim tolik naděláte. Ta bezpečnostní chyba byla jen uměle vytvořená někde v "laboratoři", takže riziko nula nula nic. No a že bych musel každej tejden instalovat novou aktualizaci to se mi teda taky zrovna nechce. Nejdřív se zamyslet, pak něco napsát ;)

6. Soustruh (www)
> No a že bych musel každej tejden instalovat novou aktualizaci to se mi teda taky zrovna nechce. Nejdřív se zamyslet, pak něco napsát ;)

Přesně jak jsem čekal, jsem zůstal nepochopen :-) Přesně jak jsem čekal, jste se chytil té "chyby", přestože jsem o ní sám napsal, že ji NEPOVAŽUJI za větší problém (Nejdřív se zamyslet, pak něco napsat?) ;-)

Také nechci instalovat novou aktualizaci každý týden (což ostatně mohu, stejně jako beta verze Opery vychází noční sestavení FF poměrně často). Jde mi o to, že zmíněná "pružnost" vývojářů je opravdu nízká a např. nové funkce mohou být přidány jen do "desetinových verzí", které ale již musí projít klasickým zdlouhavým procesem 5× Alfa + 3× Beta + 3× RC, který trvá ten půlrok :-(

7. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[6] Vývoj Firefoxu 3 trval déle, protože se v něm realizovalo hodně změn. Spíš než počet milníků bych počítal dobu mezi major verzemi, která byla tentokrát rok a půl. Firefox 3.1 bude obsahovat menší množství úprav (nebude to pouze minoritní aktualizace), takže se jí dočkáme pro změnu dříve jak za rok (aktuálně je plán na konec roku).

K rychlosti bezpečnostních oprav. Je dobré si uvědomit, že oprava bezpečnostní chyby není něco ve stylu "tak to opravíme, zbuildujem a vydáme". Minoritní aktualizace procházejí rozsáhlým testováním, aby se zamezilo regresím. Není nic horšího, kdyby např. FF 3.0.1 rozbil nějakou funkčnost na webu. Pokud není znám popis bezpečnostní chyby, není nutné vydání (nikoliv opravu) uspěchat a vše řádně otestovat. Takto to funguje u všech tvůrců webových prohlížečů.

8. Soustruh (www)
[7] Díky za reakci na úrovni :-) Doufám, že i ten menší počet změn ale bude stát za to půlroční čekání...

9. vs
Fascinující rozdíl mezi pohledem běžných uživatelů a někým, kdo sleduje podporu webových technologií - z mého hlediska se vývojáři museli snad celý poslední rok tak strašlivě krotit, aby mohl být Firefox 3 vydán, že ta doslova bouře, co se poslední měsíc strhla přinejmenším okolo CSS a SVG pro Firefox 3.1, mi přijde skoro neuvěřitelná :) Nu, prostě zcela jiný úhel pohledu...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.