Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0.1 a nekompatibilita s některými doplňky

Logo Firefoxu

V týdnu vyšel Firefox 3.0.1, který přinesl řadu oprav. Po aktualizaci se mohlo pár uživatelů setkat s tím, že se nějaké rozšíření stalo s touto verzí nekompatibilní. Příčina přitom není na straně Firefoxu, ale v samotných doplňcích. Ty totiž mají v instalačním skriptu uvedeno, pro jaké verze Firefoxu jsou dostupné. A zde je právě onen zádrhel. Zatímco doporučeným způsobem uvádění informace o kompatibilitě s Firefoxem 3 je "3.0.*", která značí kompatibilitu s Firefoxem 3 a všemi jeho následujícími aktualizacemi, někteří autoři použili pouhé "3.0". Tím se jejich doplněk stal kompatibilní pouze s finální verzí Firefoxu 3 a nikoliv následnými aktualizacemi. Dá se říci, že podobný problém se vyskytne vždy u první aktualizace každé nové verze Firefoxu. Řešením může být například vypnutí kontroly kompatibility nainstalovaných doplňků.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. funTomas
S tím bych si nebyl tak jistý. Jestliže MoCo tvrdí, že bezpečnostní aktualizace nenarušují kompatibilitu, měla by maxVersion=3.0 stačit a použití hvězdičky za číslem verze je pak nadbytečné.

2. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[1] Nenarušují, ale tobě nic nebrání, abys udělal doplněk, který bude kompatibilní jen s přesně danou aktualizací. Pokud nastavíš maxVersion na "3.0", bude tvůj doplněk kompatibilní pouze s Firexem do verze 3.0, ale verze 3.0.1 už kompatibilní nebude. Na to musíš uvést maxVersion ve formátu "3.0.*". Můžeš si to vyzkoušet.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.