Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3 je tu!

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes oficiálně uvolnila Firefox 3. Jedná se o verzi, která byla vyvíjena téměř tři roky a přináší více jak 15 000 vylepšení. Mezi hlavní novinky patří vylepšení výkonu, nativní vzhled aplikace dle provozovaného operačního systému, nový chytrý adresní řádek, plné zvětšování stránek, vylepšený Správce doplňků či nový Správce stahování, který umí navazovat nedotažené soubory. Firefox 3 přináší též řadu novinek v oblasti bezpečnosti jako ochranu proti malware, integraci s antiviry, podporu pro EV certifikáty (Extended Validation Certificate) či striktnější přístup k nekorektním SSL certifikátům. Vývojáři se mohou těšit na podporu pro chod webových aplikací v offline režimu, novinky JavaScriptu 1.8 či podporu grafického formátu APNG. Detailní přehled novinek si můžete přečíst v článcích na serveru Root.cz (první, druhý) či v poznámkách k vydání.

Vydání Firefoxu 3 doprovází Firefox Download Day, jehož snahou je vytvořit Guinessův rekord v největším počtu stažení software za 24 hodin. Akce začala dnes v 19:00 a bude pokračovat do zítřejšího večera. Průbězný stav si můžete sledovat na přehledové stránce. Firefox 3 si můžete volně stáhnout a vyzkoušet. Jako vždy je k dispozici pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X. Nechybí ani česká a slovenská verze. V současné době je Firefox 3 dostupný pouze skrze stažení na webu. Formou automatických aktualizací prohlížeče bude uživatelům nabídnut později.

Plakát k vydání Firefoxu 3

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Georgeek.NET (www)
Tento Firefox 3 opravdu vypadá nádherně, je stabilní a rychlý jako blesk. Díky.

Mám ale dvě věci.

Na mojich stránkách www.hlavka.cz se objevila nekompatibilita s Firefox 2. Jde o posun celého layoutu dolů. Prostě se mi nahoře dělá nadbytečná mezera. Ještě nevím, čím to je, ale jde principiálně o dvousloupcový beztabulkový layout se zaoblenými rohy.

Dále tu je staronová bolest FF s rozsáhlými bookmarky. Již se mi nestává, že by práce s nimi způsobovala nestabilitu celku a bookmarky vypadají dobře, ale zařadit přetahovaný odkaz do rozsáhlejších bookmarků je o nervi.

2. r1 [openID]
Stáhl jsem Firefox 3 a nainstaloval. Když se ho pokusím spustit, objeví se sice na liště panel programu, ale okno už nenaběhne.

3. r1 [openID]
Už jsem na to přišel. Dělá to rozšíření TwitterFox.

4. Zeus
Zato já mám pořád problémy se vzhledem na W.XP. Ty barevné ikonky se mi prostě nelíbí, naopak vzhled Vista mě úplně nadchnul. Už jste mi tu poradil, jak změnit vzhled ikonek na modré, ale redesign není kompletní, ještě bych potřeboval vzhled pozadí lišt a panelů, atd. Prostě vše kromě průhledných Visťáckých oken, ty na XP neočekávám :-D

Jinak je FF 3.0 podle mě už od vývojových verzí absolutně skvělý. Taky doporučuji!

5. Georgeek.NET (www)
Tak to je zřejmé.

Moje (rozsáhlé) bookmarky z FF2 jsou FF3 interpretovány chybně. Jakoby FF3 bookmarky a jejich adresáře, naposled přidané do FF2, nedokázal zobrazit všechny. Avšak k jejich destrukci naštěstí nedojde.

Ale renderování a hlavně JavaScript je fakt SUPER!

Jinak díky za MozBackup, udělal jsem si zálohu a mám klid.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.