Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Skyfire - mobilní prohlížeč postavený na Firefoxu

Logo Firefoxu

O nástupu Firefoxu do oblasti mobilních zařízení se v poslední době hodně hovoří. Po několika prvotních informacích se objevil i první návrh uživatelského rozhraní. Přesto všechno si ale na nějakou finální podobu ještě počkáme, protože první stabilní verze bude k dispozici pravděpodobně až příští rok. V předchozích dnech se objevila informace o novém prohlížeči pro mobilní zařízení pojmenovaném Skyfire.

Jedná se o prohlížeč postavený na Firefoxu, jehož cílem je přinést na mobilní telefony stejný styl práce s webem jako je uživatel zvyklý z desktopu. Jde o to, že prohlížeče pro mobilní zařízení mají dnes stále problémy s technologiemi jako je Flash, Java či AJAX. To práci s webem poněkud limituje a Skyfire si klade za cíl to změnit. První ohlasy jsou pozitivní, a jak uvádí například Daniel Glazman, autor editoru webových stránek NVU, je prohlížeč skutečně rychlý. Prohlížeč je prozatím k dispozici jen pro Windows Mobile 5 a 6 a pouze pro uživatele v USA. Osobně mě to zatím příliš netrápí, protože vhodným mobilním zařízením nedisponuji, ale do budoucna bude tento projekt zajímavé sledovat.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Negro
Nic proti, ale myslím, že broswer č.1 pro mobilní zařízení bude stále mít Opera už jen proto, že za rok "načape" ještě více uživatelů. Nu, ale kdo ví - bude to určitě zajímavé ;)

2. v6ak
[1] Opera mini je IMHO prohlížeč současnosti, Minimo/Skyfire je spíš prohlížeč budoucnosti. Už kvůli použité platformě.

3. carnero
[2] Kromě Opery mini jsou i jiné Opery :) A hlavně se chystá nová verze Opery.

Rád bych SkyFire vyzkoušel, ale je jen pro lidi z USA a instalační soubor ještě asi nikdo nevynesl :( Kdyby někdo našel způsob, jak to vyzkoušet i v ČR, budu rád... zařízení i chuť mám :)

4. Pavel "JasnaPaka" Cvrček
[2] Minimo bych nazýval spíše prohlížečem minulosti. Byl to dobrý pokus, určitě byl k hodně věcem užitečný, ale dnes již není prakticky rozvíjen.

5. v6ak
[3] Leda proxy server.

[4] Jsem se nepřesně vyjádřil. Koncepčně i tak IMHO patří do budoucnosti.

6. (anonymní uživatel)
ja ho pou~ívám a jsem pln spokojen zatím nejlepaí prohlí~e
jakej jsem na mobil vidl pYehraje i videa které se na stránkách vyskytují mam nokii n95 a stáhnul jsem ho zadarmo pYímo v telefonu pYes obchod je to free aplikace

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.